Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 11
Recept: 991 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Frityrsmet:
Vetemjöl 4.0 dl 85%
Lättöl (2,3%) 33.0 cl 10%
Salt 0%
Grönsaker 400.0 gram 5%
t.ex.
Aubergine 0%
Squash 0%
Gul lök 0%
Sötpotatis 0%
Svamp 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Förbered: Ölet skall vara kylskåpskallt. Smeten bör vara kall inför fritering. Ansa grönsaker. Dela/skär i munstora bitar. Grönsakerna skall vara väl avtorkade. Persilja paneras inte (se separat recept).
- Smet: Blanda mjöl och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet, strax före fritering.
- Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Tänk på att grönsaker innehåller mycket vatten som kan sprätta. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Fritera tills smeten blivit gyllenbrun och krispig. Det tar bara någon minut.
- Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Salta lätt.
Kockens kommentar
Grönsaker flyter upp när de börjar bli klara. Dock brukar smeten fastna i botten och det är lämpligt att lossa dem med något metall-verktyg. Friterade grönsaker passar utmärkt som drinktilltugg eller som tapas.
Alternativ
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Friterade panerade grönsaker
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan