coarse salt, coarse-grained salt
              
                
                gros sel, sel ā gos grains
              
                
                sale grosso, sale a grana grossa
              
                
                grobes Salz, grobkörniges Salz
              
                
                sal gorda, sal gruesa, sal de grano grueso
              
Grovt salt (grovkornigt salt) är koksalt med större partikelkorn (läs mer > Om salt, koksalt). Det finns både grovt hushållssalt (se dito) och grovt havssalt (se > Havssalt, flingsalt). Nedan avses grovt hushållssalt.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 120 gram. 100 gram = 0,8 dl. 1 msk = 18 gram. 1 tsk = 6 gram.
 - Smak: Sälta är en av de fyra grundsmakerna. Läs mer > Grundsmakerna.
 - Alternativ vara: Vanligt salt.
 - Försäljning: Förekommer i de flesta butiker. Kallas ibland kvarnsalt.
 - Jämförpris: Mycket lågt-medel för tillbehörsvara, 10-30 kr/kg. Grovt hushållssalt 10-15 kr/kg. Kvarnsalt i pappersförpackning 25-30 kr/kg. Himalayasalt 50+ kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
 - Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Hållbar till tidens ände.
 
Kommentar: Himalayasalt är tekniskt detsamma som vanligt salt, onödigt dyrt salt med andra ord.
SÅ ANVÄNDS GROVT SALT
Grovt hushållssalt används i saltkvarnar och till garnering av mat när man önskar erhålla extra saltkickar, det vill säga man strör lite salt över en sallad eller maträtt. Ibland lagar man mat på saltbädd i ugn för att inte bränna undersidan av maten, till exempel vid rostning av kanstanjer. Grovt salt kan i övrigt användas som vanligt salt.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer
Recept med Grovt salt
Det finns 17 recept med Grovt salt
- 
                
                  
                
                Hemlagad surkål
Tid: 1 tim (+ 450 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Pesto alla Genovese, klassisk pesto
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Carpaccio
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
 - 
                
                  
                
                Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
 - 
                
                  
                
                Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Hemkokta havskräftor
Svarighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
 - 
                
                  
                
                Rostade kastanjer med citronsmör
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Gratinerade mögelostmusslor (plockmat)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan