Foto: Film: Chef Michel Dumas, escargots
Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 327
Kcal / portion: 599
GBR (GI) / port: 11
Recept: 2396 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 23%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vinbärssnäcka, -snigel 24.0 styck 9%
Vinbärssnäcka skal 24.0 gram Äts ej
Timjan 4.0 kvistar Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Buljongtärning 0.5 styck Äts ej
Aromsmör:
Smör rumsvarmt 200.0 gram 61%
Schalottenlök finhackad 5.0 msk 1%
Vitlök 3.0 klyftor 1%
Persilja 6.0 stjälkar 0%
Tillbehör:
Snigeltång > 4.0 styck Äts ej
Snigeltallrik > 4.0 styck Äts ej
eller %
Grovt salt Äts ej
Tandpetare Äts ej
Baguette, bagett 1.0 styck 28%
Kockskolan:
Om snäckor, sniglar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
Se film, klicka på Chef Michel under bilden. Sniglarna serveras riktigt heta i sina skal. För att kunna äta dem behöver man en snigeltång som greppar om skalet och en stor nål, smal liten gaffel, eller en tandpetare av trä för att kunna pilla ut snigeln ur skalet.
- Aromsmör: Mixa ingredienserna till aromsmöret. Smaka av med salt och peppar.
- Smaksättning burksnäckor: Häll bort spad och skölj sniglarna i kallt vatten. Häll vatten i en kastrull så att det gått och väl kommer att täcka sniglarna. Tillsätt timjan, lagerblad och buljongtärning. Låt koka upp. Tillsätt sniglarna och sänk värmen. Låt sjuda på svag värme i ett par-tre minuter. Ta upp och låt svalna. Det här momentet kan hoppas över om man är lat eller har bråttom.
- Fyllning: Peta in lite aromsmör i snäckskalet och sedan snigeln. Täck med aromsmör. Placera sniglarna i hålen på snigeltallrik. Om sådan saknas häller man ett centimetertjockt lager grovt salt på en plåt eller ugnsfasta fat varpå snäckorna trycks ner. Hit kan man förbereda i förväg.
- Gratinera: Sätt ugnen på 225°C i god tid innan gratinering, den skall vara riktigt genomvarm. Gratinera snäckorna i 10 minuter. Servera snarast tillsammans med gott vitt bröd.
Kockens kommentar
Det finns landlevande snäckor, vilka i dagligt tal kallas sniglar, till exempel vinbergssnäckan och det finns havslevande till exempel valthornssnäckan. Escargots = snäckor i allmänhet. Escargots de Bourgogne = vinbergssnäcka, tillika namn på maträtt. I Frankrike äter man också andra snäckor gratinerade eller kokta, kalla eller i fyllig vinsås. Läs mer > Om snäckor, sniglar.Reviderat 2020-02
Fler recept inom Övriga skaldjursförrätter
Liknande recept som Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
-
5 kalla norska (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: norskfisk.se
-
Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan