Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar

Foto: Film: Chef Michel Dumas, escargots

Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vinbärssnäcka, -snigel

24.0 

styck

Vinbärssnäcka skal

24.0 

gram

Timjan

4.0 

kvistar

Lagerblad

2.0 

blad

Buljongtärning

0.5 

styck

 

Aromsmör:

 

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Schalottenlök finhackad

5.0 

msk

Vitlök

3.0 

klyftor

Persilja

6.0 

stjälkar

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Snigeltång >

4.0 

styck

Snigeltallrik >

4.0 

styck

eller

 

 

Grovt salt

 

 

Tandpetare

 

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om snäckor, sniglar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 599

GBR (GI) / port: 11

Recept: 2396 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 23%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 183 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinbärssnäcka, -snigel 24.0 styck 9%

Vinbärssnäcka skal 24.0 gram Äts ej

Timjan 4.0 kvistar Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Buljongtärning 0.5 styck Äts ej

 

Aromsmör:

Smör rumsvarmt 200.0 gram 61%

Schalottenlök finhackad 5.0 msk 1%

Vitlök 3.0 klyftor 1%

Persilja 6.0 stjälkar 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Snigeltång > 4.0 styck Äts ej

Snigeltallrik > 4.0 styck Äts ej

eller %

Grovt salt Äts ej

Tandpetare Äts ej

Baguette, bagett 1.0 styck 28%

 

Kockskolan:

Om snäckor, sniglar > Äts ej

Tillagning (40 min )

Se film, klicka på Chef Michel under bilden. Sniglarna serveras riktigt heta i sina skal. För att kunna äta dem behöver man en snigeltång som greppar om skalet och en stor nål, smal liten gaffel, eller en tandpetare av trä för att kunna pilla ut snigeln ur skalet.

  1. Aromsmör: Mixa ingredienserna till aromsmöret. Smaka av med salt och peppar. 
  2. Smaksättning burksnäckor: Häll bort spad och skölj sniglarna i kallt vatten. Häll vatten i en kastrull så att det gått och väl kommer att täcka sniglarna. Tillsätt timjan, lagerblad och buljong­tärning. Låt koka upp. Tillsätt sniglarna och sänk värmen. Låt sjuda på svag värme i ett par-tre minuter. Ta upp och låt svalna. Det här momentet kan hoppas över om man är lat eller har bråttom.
  3. Fyllning: Peta in lite aromsmör i snäckskalet och sedan snigeln. Täck med aromsmör. Placera sniglarna i hålen på snigeltallrik. Om sådan saknas häller man ett centimetertjockt lager grovt salt på en plåt eller ugnsfasta fat varpå snäckorna trycks ner. Hit kan man förbereda i förväg.
  4. Gratinera: Sätt ugnen på 225°C i god tid innan gratinering, den skall vara riktigt genomvarm. Gratinera snäckorna i 10 minuter. Servera snarast tillsammans med gott vitt bröd.

Kockens kommentar

Det finns landlevande snäckor, vilka i dagligt tal kallas sniglar, till exempel vinbergssnäckan och det finns havslevande till exempel valthornssnäckan. Escargots = snäckor i allmänhet. Escargots de Bourgogne = vinbergssnäcka, tillika namn på maträtt. I Frankrike äter man också andra snäckor gratinerade eller kokta, kalla eller i fyllig vinsås. Läs mer > Om snäckor, sniglar.

Reviderat 2020-02

Fler recept inom Övriga skaldjursförrätter

Liknande recept som Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar