5 kalla norska (förrätt)

5 kalla norska (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Dillgravad hälleflundra:

 

Hälleflundra filé fryst

300.0 

gram

Dill finhackad

100.0 

msk

Salt

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Vitpeppar hel

4.0 

korn

Hovmästarsås färdig

4.0 

msk

 

Kungskrabba med salsa:

 

Kungskrabba (ben)

100.0 

gram

Mango

100.0 

gram

Papaya färsk

100.0 

gram

Passionsfrukt

1.0 

styck

Honung flytande

1.0 

msk

 

Pilgrimsmusslor:

 

Pilgrimsmusslor med skal

100.0 

gram

Räkor skalade

100.0 

gram

Lime färskpressad

1.0 

styck

Apelsin hel

1.0 

styck

Kryddnejlika

4.0 

styck

Tomater

2.0 

styck

Gurka

1.0 

st liten

 

Räkor med yoghurt:

 

Räkor skalade

100.0 

gram

Yoghurt grekisk

100.0 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Rågbröd

2.0 

skivor

 

Blåmusslor:

 

Blåmusslor med skal

200.0 

gram

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Schalottenlök

3.0 

styck

Purjolök

0.3 

styck

Morot

1.0 

st liten

Rotselleri

100.0 

gram

Saffran

0.5 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 902

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3606 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 2%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 869 gram)

Ingredienser

Visa:
Dillgravad hälleflundra:

Hälleflundra filé fryst 300.0 gram 12%

Dill finhackad 100.0 msk 4%

Salt 3.0 dl 0%

Strösocker 3.0 dl 32%

Vitpeppar hel 4.0 korn 0%

Hovmästarsås färdig 4.0 msk 7%

 

Kungskrabba med salsa:

Kungskrabba (ben) 100.0 gram 1%

Mango 100.0 gram 2%

Papaya färsk 100.0 gram 1%

Passionsfrukt 1.0 styck 0%

Honung flytande 1.0 msk 2%

 

Pilgrimsmusslor:

Pilgrimsmusslor med skal 100.0 gram 1%

Räkor skalade 100.0 gram 3%

Lime färskpressad 1.0 styck 0%

Apelsin hel 1.0 styck 2%

Kryddnejlika 4.0 styck 0%

Tomater 2.0 styck 1%

Gurka 1.0 st liten 1%

 

Räkor med yoghurt:

Räkor skalade 100.0 gram 3%

Yoghurt grekisk 100.0 gram 3%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Rågbröd 2.0 skivor 7%

 

Blåmusslor:

Blåmusslor med skal 200.0 gram 2%

Torrt vitt vin 2.0 dl 4%

Schalottenlök 3.0 styck 2%

Purjolök 0.3 styck 1%

Morot 1.0 st liten 0%

Rotselleri 100.0 gram 1%

Saffran 0.5 gram 0%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

Tillagning (1 tim + 3 tim )

  1. Dillgravad hälleflundra (25 min+3 tim)
    Halvtina fisken. Finhacka dill. Skiva fisken i tunna skivor när den är halvfrusen. Krossa pepparkorn och blanda med socker, salt och hackad dill. Stryk blandningen över hälleflundra­skivorna och låt stå i en bunke i kylen i 2 timmar.
    Skölj bort blandningen från fiskskivorna.
    Servera med en klick hovmästarsås.
  2. Kungskrabba med fruktsalsa (15 min)
    Skala krabba och skär i bitar.
    Rensa mango och papaya.
    Skär köttet i halvstora kuber.
    Blanda med flytande honung.
    Tillsätt krabba och toppa med lite passionsfrukt.
  3. Pilgrimsmusslor (25 min + 1 tim)
    Skala räkor. Fintärna räkor och pilgrims­musslor. Blanda dem i en skål.
    Pressa limesaft över blandningen.
    Ställ kallt i 1 timme.
    Mortla/krossa nejlikor. Lägg i kastrull och pressa ner apelsinsaft. Värm upp lagen.
    Låt kallna. Häll lagen över skaldjuren.
    Finhacka tomater och gurka.
    Blanda med skaldjuren.
  4. Räkor med vitlöksyoghurt (10 min)
    Pressa vitlök och blanda med yoghurt.
    Rosta rågbrödet och skär i trekanter.
    Lägg räkor och vitlöksyoghurt på brödet.
  5. Saffranskokta blåmusslor (30 min)
    Skölj musslorna minst tre gånger i olika vatten så att de "spottar" ut allt grus.
    Dra bort "skägget från skalen.
    Skala och finskiva löken. Finkiva purjolök.
    Skala och fintärna morötter och rotselleri.
    Hetta upp smör i en stekkastrull. Fräs lök och rotfrukter med saffran någon minut.
    Tillsätt musslor och vin.
    Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter tills musslorna öppnar sig.

Fler recept inom Övriga skaldjursförrätter

Liknande recept som 5 kalla norska (förrätt)