
5 kalla norska (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 902

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3606 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 2%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Dillgravad hälleflundra:
Hälleflundra filé fryst 300.0 gram 12%
Dill finhackad 100.0 msk 4%
Salt 3.0 dl 0%
Strösocker 3.0 dl 32%
Vitpeppar hel 4.0 korn 0%
Hovmästarsås färdig 4.0 msk 7%
Kungskrabba med salsa:
Kungskrabba (ben) 100.0 gram 1%
Mango 100.0 gram 2%
Papaya färsk 100.0 gram 1%
Passionsfrukt 1.0 styck 0%
Honung flytande 1.0 msk 2%
Pilgrimsmusslor:
Pilgrimsmusslor med skal 100.0 gram 1%
Räkor skalade 100.0 gram 3%
Lime färskpressad 1.0 styck 0%
Apelsin hel 1.0 styck 2%
Kryddnejlika 4.0 styck 0%
Tomater 2.0 styck 1%
Gurka 1.0 st liten 1%
Räkor med yoghurt:
Räkor skalade 100.0 gram 3%
Yoghurt grekisk 100.0 gram 3%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Rågbröd 2.0 skivor 7%
Blåmusslor:
Blåmusslor med skal 200.0 gram 2%
Torrt vitt vin 2.0 dl 4%
Schalottenlök 3.0 styck 2%
Purjolök 0.3 styck 1%
Morot 1.0 st liten 0%
Rotselleri 100.0 gram 1%
Saffran 0.5 gram 0%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Kock: norskfisk.se
Tillagning (1 tim + 3 tim )
- Dillgravad hälleflundra (25 min+3 tim)
Halvtina fisken. Finhacka dill. Skiva fisken i tunna skivor när den är halvfrusen. Krossa pepparkorn och blanda med socker, salt och hackad dill. Stryk blandningen över hälleflundraskivorna och låt stå i en bunke i kylen i 2 timmar.
Skölj bort blandningen från fiskskivorna.
Servera med en klick hovmästarsås. - Kungskrabba med fruktsalsa (15 min)
Skala krabba och skär i bitar.
Rensa mango och papaya.
Skär köttet i halvstora kuber.
Blanda med flytande honung.
Tillsätt krabba och toppa med lite passionsfrukt. - Pilgrimsmusslor (25 min + 1 tim)
Skala räkor. Fintärna räkor och pilgrimsmusslor. Blanda dem i en skål.
Pressa limesaft över blandningen.
Ställ kallt i 1 timme.
Mortla/krossa nejlikor. Lägg i kastrull och pressa ner apelsinsaft. Värm upp lagen.
Låt kallna. Häll lagen över skaldjuren.
Finhacka tomater och gurka.
Blanda med skaldjuren. - Räkor med vitlöksyoghurt (10 min)
Pressa vitlök och blanda med yoghurt.
Rosta rågbrödet och skär i trekanter.
Lägg räkor och vitlöksyoghurt på brödet. - Saffranskokta blåmusslor (30 min)
Skölj musslorna minst tre gånger i olika vatten så att de "spottar" ut allt grus.
Dra bort "skägget från skalen.
Skala och finskiva löken. Finkiva purjolök.
Skala och fintärna morötter och rotselleri.
Hetta upp smör i en stekkastrull. Fräs lök och rotfrukter med saffran någon minut.
Tillsätt musslor och vin.
Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter tills musslorna öppnar sig.
Fler recept inom Övriga skaldjursförrätter
Liknande recept som 5 kalla norska (förrätt)
-
5 kalla norska (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: norskfisk.se
-
Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan