Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv

Foto: Mårtenssons kök, Havouza

Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv

Lägg till ingredienser

Antal: 4

Nötkött

1.0 

kilo

Fläskkött

1.0 

kilo

Ryggspäck

0.5 

kilo

Salt

1.0 

msk

Vitpeppar

1.0 

tsk

Kryddpeppar

1.0 

tsk

Vatten kallt

0.8 

dl

Fjälster

 

 

Grovt salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Köttkvarn >

 

 

Korvstoppare >

 

 

Om korv, tillverkning >

 

 

Om spekning, spicken >

 

 

Så saltas, rimmas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1675

GBR (GI) / port: 0

Recept: 6699 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 22%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 650 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötkött 1.0 kilo 18%

Fläskkött 1.0 kilo 24%

Ryggspäck 0.5 kilo 57%

Salt 1.0 msk 0%

Vitpeppar 1.0 tsk 0%

Kryddpeppar 1.0 tsk 0%

Vatten kallt 0.8 dl 0%

Fjälster %

Grovt salt 0%

 

Kockskolan:

Köttkvarn > Äts ej

Korvstoppare > Äts ej

Om korv, tillverkning > Äts ej

Om spekning, spicken > Äts ej

Så saltas, rimmas kött > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )

  1. Blanda: Köttet males två gånger på köttkvarn, späcket skäres i små tärningar. Man kan också mala hälften av späcket och skära resten i små tärningar. Korvsmeten blandas till lagom konsistens att stoppas och kryddas. Späcket blandas i mot slutet. 
  2. Korvstoppa: Smeten stoppas rätt hårt i väl sköljda krokfjälster. 
  3. Salta: När korvarna är uppbundna tar man fram en stor bunke och täcker botten med ett lager av grovt salt. Lägg i korvarna och täck dem med ytterligare ett lager salt. Korvarna ska stå i saltet ett dygn och vändas någon gång under tiden. 
  4. Torka: När saltningen är klar tas korvarna upp, torkas av och hängs luftigt i köket så att de får torka till. Korven förvaras sedan torrt och svalt. Sedan korven är tillverkad skall den torkas så att sältan tränger ut och korvskinnet vitnar.
  5. Användning: Korven används skivad som annan påläggskorv typ salami.

Kockens kommentar

Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.

Spicken är gammalt ord för saltad vara. Läs mer > Spekning, spicken.

Västerlösa är en ort i Östergötland söder om Linköping.

Fler recept inom Hemmagjord stoppad korv

Liknande recept som Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv