Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1675

GBR (GI) / port: 0
Recept: 6699 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 22%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Nötkött 1.0 kilo 18%
Fläskkött 1.0 kilo 24%
Ryggspäck 0.5 kilo 57%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar 1.0 tsk 0%
Kryddpeppar 1.0 tsk 0%
Vatten kallt 0.8 dl 0%
Fjälster %
Grovt salt 0%
Kockskolan:
Köttkvarn > Äts ej
Korvstoppare > Äts ej
Om korv, tillverkning > Äts ej
Om spekning, spicken > Äts ej
Så saltas, rimmas kött > Äts ej
Kock: Enligt fotograf ovan
Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )
- Blanda: Köttet males två gånger på köttkvarn, späcket skäres i små tärningar. Man kan också mala hälften av späcket och skära resten i små tärningar. Korvsmeten blandas till lagom konsistens att stoppas och kryddas. Späcket blandas i mot slutet.
- Korvstoppa: Smeten stoppas rätt hårt i väl sköljda krokfjälster.
- Salta: När korvarna är uppbundna tar man fram en stor bunke och täcker botten med ett lager av grovt salt. Lägg i korvarna och täck dem med ytterligare ett lager salt. Korvarna ska stå i saltet ett dygn och vändas någon gång under tiden.
- Torka: När saltningen är klar tas korvarna upp, torkas av och hängs luftigt i köket så att de får torka till. Korven förvaras sedan torrt och svalt. Sedan korven är tillverkad skall den torkas så att sältan tränger ut och korvskinnet vitnar.
- Användning: Korven används skivad som annan påläggskorv typ salami.
Kockens kommentar
Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.Spicken är gammalt ord för saltad vara. Läs mer > Spekning, spicken.
Västerlösa är en ort i Östergötland söder om Linköping.
Fler recept inom Hemmagjord stoppad korv
Liknande recept som Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
-
Hemlagad grillad lammkorv
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan