Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 234

Kcal / portion: 172

GBR (GI) / port: 3
Recept: 8610 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 9%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Korngryn klippta 1.0 kilo 41%
Fläskkött 3.0 kilo 57%
Gul lök 3.0 styck 2%
Salt 3.0 msk 0%
Vitpeppar mald 2.0 tsk 0%
Kryddpeppar mald 2.0 tsk 0%
Fjälster %
Grovt salt Äts ej
Kockskolan:
Om korv, tillverkning > Äts ej
Om grynkorv > Äts ej
Köttkvarn > Äts ej
Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Lägg korngrynen i blöt över natt.
- Mal kött i köttkvarn. Fläskköttet skall vara fett, till exempel fläsksida. Tillsätt fläsksvål om magert kött används (1/10-del).
- Riv lök och blanda väl med kött och kryddor. Smeten skall vara ganska lös. Tillsätt vatten vid behov.
- Stoppa smeten i (krok-)fjälster (det går åt cirka 10 meter, läs mer, klicka på ingrediensen). Bind upp i lagom stora korvar.
- Varva korvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp.
- Koka: Lägg grynkorven i hett vatten som skall täcka. Tillsätt gärna salt, något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet. Låt sjuda över svag värme 22 – 25 minuter.
- Trôtebulla: Av överbliven smet kan man göra så kallade trôtebullar. Forma till pannbiffar och stek dem i rikligt med smör.
- Tillbehör: Servera korven med potatismos och lingon, eller enligt eget önskemål.
- Förvara: Frys resterande korvar styckvis. Fryst korv tinas helst i kylskåp över natt innan de värms upp på nytt.
Kockens kommentar
Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.Grynkorv är klassisk korv från Västergötland (läs mer > Om grynkorv). Färdiglagad grynkorv är sällsynt förekommande i butik utom i Västergötland. Där är den lika vanlig som falukorv, tack vare Grynkorvens Vänner (se deras hemsida > klicka på "Vänner" under bilden ovan). Receptet är från dem.
Alternativa recept: Även nötkött, lever och annat kan ingå i korven, samt kryddor som mejram, ingefära och rödlök. I kokboken "Vårt Hems Stora Kokbok" från 1933 förvälls korngrynen i fläskspad i 20 minuter. Kött och lever kokas, får svalna och mals med lök 2-3 gånger i kvarn. Smeten blandas med korngrynsgröten, smakas av och stoppas i krokfjälster till små korta korvar, som sedan förvälls i 10 minuter. Korvarna hängs på svalt och luftigt ställe. Vid anrättning skärs de på längden och brynes i rikligt med het flottyr.
Fler recept inom Hemmagjord stoppad korv
Liknande recept som Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
-
Hemlagad grillad lammkorv
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan