Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 222
Kcal / portion: 1136
GBR (GI) / port: 0
Recept: 4546 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 15%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvkött (benfritt) 1.0 kilo 27%
Sidfläsk färsk 1.0 kilo 59%
Mjölk 5.0 dl 7%
Buljongtärning 2.0 styck 1%
Ägg 2.0 styck 3%
Nitritsalt 50.0 gram 0%
Vitpeppar 5.0 tsk 1%
Kummin hel 3.5 msk 2%
Muskot mald 1.5 tsk 0%
Kardemumma mald 1.5 tsk 0%
Kryddpeppar 1.0 tsk 0%
Mejram torkad 1.5 tsk 0%
Muskotblomma 3.0 gram 0%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Persilja 10.0 gram 0%
Fjälster %
Kockskolan:
Köttkvarn > Äts ej
Korvstoppare > Äts ej
Grillpanna > Äts ej
Om korv, tillverkning > Äts ej
Om bratwurst > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Värm mjölk med buljongtärningar tills buljongen har löst sig. Ställ in i frysen. När det har fryst krossa den. Dela upp buljongmjölken och saltet så det finns med i varje omgång du mixar.
- Mal kött och fläsk grovt var för sig i separata kärl. Håll det kallt hela tiden.
- Mixa kalvköttet i en assistent med knivar tillsammans med fryst mjölkbuljong och salt. Kan du inte mixa hela mängden kör lite i taget.
- Mixa sidfläsket med frusen buljongmjölk och salt. Sidfläsket mixas sist då det lätt smetar och inte binder isen lika bra som kalvköttet.
- Blanda kött, fläsk, ägg och övriga ingredienser väl.
- Stoppa smeten i svinfjälster 28-30 millimeter tjocka. Knyt av fina ”brattisar” på 15-18 centimeters längd.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i korvarna när det kokar. Nu ska korvarna ligga i vattnet cirka 20 minuter och det får inte koka, då spricker korvarna. Kyl därefter korvarna med rinnande, iskallt vatten. Nu kan korven frysas eller sparas i kylskåpet några dagar.
- Stek: Snitta några snitt på varje sida av korven. Stek eller grilla. Servera gärna med surkål.
Kockens kommentar
Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.Begreppet "bratwurst" preciserades till innehåll, vikt, längd och tjocklek första gången av Nürnbergs stad år 1313 (läs mer >Nürnberger Rostbratwurst), som är känd för Tysklands strängaste renhetsbestämmelser. Läs mer > Om bratwurst.
Fler recept inom Hemmagjord stoppad korv
Liknande recept som Hemlagad korvstoppad bratwurst
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
-
Hemlagad grillad lammkorv
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan