
Fotograf/bild: Upplandsmuseet & Havouza (länkar nedan)
Spekning, spicken
(spekning, spicken, spikia, spiker)
sv. spicken = heavy salted food as sausage, herring or ham
sv. spicken = aliments salés lourds comme saucisse, hareng ou jambon
sv. spicken = cibo salato pesante come salsiccia, aringa o prosciutto
sv. Spicken = stark gesalzenes Essen wie Wurst, Hering oder Schinken
sv. spicken = alimento salado pesado como salchicha, arenque o jamón
Grupper inom
Om insaltning, salta in:
Historia: Att speka korv var förr det vanligaste konserveringsmetoten för all slags kött - gris, får, get, nöt, vilt, gås och anka, samt för fisk, särskilt sill och lax som fanns i överflöd (läs mer > Så saltas, rimmas fisk). Först saltades köttet i 3-8 veckor, vanligtvis i samband med höstslakten, i träkaggar (tunnor) med plats för uppemot 100 kilo kött. Därefter rökning och torkning i bastun, den byggnad som också användes för annan torkning bland annat av lin och malt. I norra Sverige ofta i en kåta och i södra även i den öppna spisens skorsten och torkning i bakugn eller mot en varm husvägg. När köttet var rökt och/eller torkat förvarades det hängande i visthusboden (förrådet) eller på härbret. Och klart var köttet "då kråka flög över köttet" i mitten av mars, eller när "göken ropat på torkat kött". Källa: Matkult.
- Spicken sill = salt sill. Läs mer > Inlagd sill, salt sill.
- Spicken korv = salt korv. Läs mer > Spickekorv.
- Spicken skinka = saltad skinka. Läs mer > Bearbetad skinka.
SÅ ANVÄNDS SPICKET KÖTT
Spekeköttet kunde ätas som det var, det var bara att skära sig en bit. Det kunde också anrättas på olika sätt, ofta kokt tillsammans med rotsaker eller ärter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12