Konsistensgivare

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Konsistensgivare

(emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel)

Engelsk översättning 1. emulsifier 2. stabilizer 3. thickener

Fransk översättning 1. émulsifiant 2. stabilisateur 3. épaississant

Italiensk översättning 1. emulsionante 2. stabilizzatore 3. addensante

Tysk översättning 1. Emulgator 2. Stabilizer 3. Verdickungsmittel

Spansk översättning 1. emulsionante 2. estabilizador 3. espesante

Hållfastheten i en vara kan påverkas med naturprodukter t.ex. stärkelse (potatismjöl, arrowrot, majsstärkelse). Potatismjöl används bl.a. till att stabilisera matkorvar som falukorv för att inte korven skall vara en sladdrig massa. Hållfastheten kan också påverkas med kemiskt modifierade substanser (livsmedelstillsatser) som måste varudeklareras. "Konsistengivare" är en beteckning för en grupp livsmedeltillsatser. Läs mer > Tillsatta konsistensgivare.

Konsistensgivare används industriellt främst i hel- och halvfabrikat avsedda för direkt konsumtion eller i såser, efterrätter, konfektyrer, konditorivaror, sylt och marmelad. Konsistensgivare anges med namn och/eller E-nummer på förpackning. Konsistengivare är av tre slag.

  1. Emulgeringsmedel (emulgator) är ytaktiva ämnen som gör det möjligt att göra en stabil blandning av två icke blandbara ämnen, t.ex. olja och vatten. Läs mer > Emulsion. Emulgerings­medel används också för att påverka viskositet ("klibbighet") och för att bevara egenskaper under transport och lagring.
  2. Stabiliseringsmedel används t.ex. för att förhindra bär i sylt från att flyta upp till ytan. Stabiliserings­medel används ofta tillsammans med emulgerings- eller förtjockningsmedel.
  3. Förtjockningsmedel används för att göra ett livsmedel mer trögflytande. Gelatin och olika slags matlagnings­mjöl t.ex. potatismjöl är vanliga förtjockningsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Tillsatta konsistensgivare

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Emulsion

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj