Enkel löksås, bondsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel löksås, bondsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Gul lök

1.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Mjölk

2.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Färdiga vita såser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 132

GBR (GI) / port: 1

Recept: 396 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 1.0 styck 13%

Smör normalsaltat 2.0 msk 48%

Mjölk 2.0 dl 30%

Vetemjöl 1.0 msk 8%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om vita såser > %

Färdiga vita såser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning (8 min )

  1. Finhacka lök.
  2. Hetta upp matfett i stekpanna på medel­värme. Fräs löken mjuk och glansig i cirka 5 minuter utan att bränna.
  3. Ströa över mjöl under omvispning. Klicka i lite smör under omvispning. Tillsätt mjölk under omvispning.
  4. Låt småkoka några minuter och smaka av med salt och peppar.
  5. Sila såsen om slät sås önskas.

Kockens kommentar

Löksås i sin enklaste form kallas bondsås, ursprungligen bestående av stekflott, hackad lök, mjöl och vatten. Numera förfinad md smör, mjölk eller grädde och annat.

Passar till

Rimmad fläsksida

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Enkel löksås, bondsås