För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Spisa.nu ¤

Viltköttbullar med stomppotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Viltfärs

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vispgrädde

4.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.0 

kilo

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Mjölk

0.5 

dl

Lingon

4.0 

dl

Socker?

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Sås:

 

Vatten

2.0 

dl

Köttbuljongtärning

1.0 

styck

Grädde

2.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Maizena ljus

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 797

GBR (GI) / port: 5

Recept: 4782 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 448 gram)

Ingredienser

Visa:

Viltfärs 1.0 kilo 28%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vispgrädde 4.0 dl 30%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

 

Tillbehör:

Potatis 1.0 kilo 14%

Smör normalsaltat 2.0 msk 4%

Mjölk 0.5 dl 1%

Lingon 4.0 dl 3%

Socker? 0%

Persilja till garnering 0%

 

Sås:

Vatten 2.0 dl 0%

Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%

Grädde 2.0 dl 15%

Salt och peppar 0%

Maizena ljus 0%

Skapat av: Äleby Gård

Tillagning (30 min )

  1. Skala och koka potatis.
  2. Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
  3. Färs: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en formbar konsistens, men ej för hård.
  4. Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större. Stek i smör i stekpanna tills de är genomstekta.
  5. Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
  6. Stompa" potatisen. Hacka persilja.
  7. Servera med råa lingon vilket ger en pikant syrlighet. Om man vill kan lingonen blandas med lite salt. Garnera med hackad persilja.

Kockens kommentar

Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större biffar. Till jul kan du tillsätta lite kryddpeppar och vitpeppar istället för timjan.

Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Vilträtt

Liknande recept som Viltköttbullar med stomppotatis