Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 797

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4782 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Viltfärs 1.0 kilo 28%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vispgrädde 4.0 dl 30%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 14%
Smör normalsaltat 2.0 msk 4%
Mjölk 0.5 dl 1%
Lingon 4.0 dl 3%
Socker? 0%
Sås:
Vatten 2.0 dl 0%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%
Grädde 2.0 dl 15%
Maizena ljus 0%
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatis.
- Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
- Färs: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en formbar konsistens, men ej för hård.
- Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större. Stek i smör i stekpanna tills de är genomstekta.
- Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
- Stompa" potatisen. Hacka persilja.
- Servera med råa lingon vilket ger en pikant syrlighet. Om man vill kan lingonen blandas med lite salt. Garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större biffar. Till jul kan du tillsätta lite kryddpeppar och vitpeppar istället för timjan.Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm.
Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Viltköttbullar med stomppotatis
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI