Engelsk bakpotatis (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bakpotatis

(Så bakas bakpotatis)

Bakpotatis har sitt namn för att de bakas, det vill säga tillagas i torr värme utan tillsatt smör. Det är stora potatisar, ofta från speciella potatissorter speciellt lämpade för bakning, som i butik vanligen väger 250-450 gram. Man bakar potatisen i ugn (se recept > Bakad potatis - grundrecept) eller på grill (se recept > Grillbakad bakpotatis).

Näring: Kalorivärdet är liksom för övrig potatis lågt, cirka 80 Kcal/100 gram.


SÅ BAKAS BAKPOTATIS

  1. Borsttvätta portisen ren. Skala inte. Picka många små hål i skalet, annars kan den explodera.
  2. I ugn: Sätt ugnen på 225ºC.
  3. På utegrill: Grilla på indirekt värme och vänd potatisen några gånger under grilltiden. För att inte svartbränna kan man linda in i aluminiumfolie, men detta tar extra lång tid. För att spara tid på grillen kan man förlaga i ugn eller mikron.
  4. Tillagningstid: 1-4 timmar varierande med storlek. Känn efter med tandpetare som lätt skall kunna stickas igenom potatisen när den är klar.

Bakpotatis kan bakas "för länge", det vill säga de förstörs inte av lång bakningstid. Den kan vara klar en timme eller två i förväg utan att bli förstörd. Med andra ord, baka potatisen "för tidigt" för att vara säker på att den är klar när maten skall ätas. Varmhållning kan ske i ugn 100ºC. Viktminskning vid tillagning är 15-30% beroende på tid i ugnen.


SÅ ANVÄNDS BAKPOTATIS

Bakpotatis används främst som tillbehör till grillat kött. Fylld på allehanda sätt kan den serveras som ensamrätt. Se recept nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Recept med Bakpotatis

Det finns 33 recept med Bakpotatis