Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

1.0 

kilo

Bakpotatis

4.0 

styck

Smör

2.0 

msk

Matolja till stekning

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tranbärsjuice

2.0 

dl

Honung

0.5 

dl

Jalapeno inlagd (Old el Paso)

0.5 

styck

Maizena ljus

 

 

 

Äggula

2.0 

styck

Dijonsenap ¤

1.0 

tsk

Matolja (rapsolja)

4.0 

dl

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Persilja

1.0 

knippe

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas biff >

 

 

Så grillas biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Stektermometer >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 214

Kcal / portion: 1491

GBR (GI) / port: 14

Recept: 5965 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 15%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 698 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 1.0 kilo 20%

Bakpotatis 4.0 styck 16%

Smör 2.0 msk 3%

Matolja till stekning 0%

Salt och peppar 0%

 

Tranbärsjuice 2.0 dl 1%

Honung 0.5 dl 4%

Jalapeno inlagd (Old el Paso) 0.5 styck 0%

Maizena ljus 0%

 

Äggula 2.0 styck 2%

Dijonsenap ¤ 1.0 tsk 0%

Matolja (rapsolja) 4.0 dl 53%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 0%

Persilja 1.0 knippe 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas biff > Äts ej

Så grillas biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Stektermometer > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°C. Picka hål på potatisen med en gaffel. Lägg i ugn i cirka 1 timme. Sänk sedan ugnstemperaturen till 110°C.
  2. Hacka jalapeno, skala vitlök.
  3. Kött: Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme tills rykande hett. Salta biffen. Stek den runt om till fin färg. Peppra.
  4. Ugnsstek: Lägg köttet på galler med ugnsplåt under. Stick in en termometer. Sätt in i ugnen ovanför potatisen. Låt köttet få en inner­temperatur på 55°C. Det tar cirka 1 timme. Kontrollera att potatisen är mjuk rakt igenom, annars måste den stekas längre.
  5. Tänd utegrillen i god tid.
  6. Glejs (glasyr): Koka upp tranbärsjuice med honung och hackad jalapeno. Red av lätt med lite maizena utrört i kallt vatten. Ställ glejsen åt sidan.
  7. Aioli: Mixa olja, vitlök och persilja till en slät massa. Vispa ihop äggulor, senap och salt. Tillsätt under kraftig vispning persilje­oljan först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle så att blandningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Grilla: Skär ett kors i potatisen och tryck till så att den öppnar sig. Lägg kött och potatis på grillen för att få rök- och grillsmak. Pensla köttet regel­bundet med glejsen och låt det karamelliseras.
  9. Servera köttet med persiljeaiolin och bakad potatis. Toppa potatisen med en smörklick. 

Kockens kommentar

Att förlaga kött och potatis är säkrats för att få maten klar i rättan tid. Grillen används då mot slutet en kortare stund för att ge grill- och röksmak. Bakpotatis kan tillagas i god tid, den kan inte överlagas. 4 timmar i ugn är ok. Självklart går det att grilla köttstycken utan förlagning i ugn. Det bör då ske i en klotgrill (med lock) och se bara till att det inte är för varmt.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli