Saftigaste ryggbiffen?

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftigaste ryggbiffen?

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Ryggbiff hängmörad

2.0 

kilo

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 307

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2453 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 6%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 206 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff hängmörad 2.0 kilo 90%

Matolja till stekning 2.0 msk 10%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (11 tim )

  1. Ta ut köttet från kylskåpet några timmar i förväg och låt det bli rumsvarmt. Salta köttet rikligt runt om.
  2. Sätt ugnen på 75°C.
  3. Torka av köttytan. Fukt ger kokeffekt i stället för fin stekyta. Salta rikligt runt om.
  4. Hetta upp en stekpanna på högsta värme tills rykande het. Tillsätt matolja och lite smör. Det skall fräsa ordentligt när köttet steks. Brunstek köttbiten runt om.
  5. Stick in en termometer till mitten av köttet. Lägg steken på ugnsgaller med ugnsplåt under. Sätt in i ugn och stek i cirka 9 timmar till kärntemperatur 57°C.
  6. En stek tillagad i 75°C avger ringa köttsaft och behöver därför inte vila.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Stora pommes frites

Smörslungad brysselkål

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Saftigaste ryggbiffen?