Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 92
 
    
                Kcal / portion: 506
 
    
                GBR (GI) / port: 7
Recept: 2025 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 4.0 skivor 39%
Gul lök 5.0 styck 13%
Smör till stekning 4.0 msk 19%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Saltgurka 4.0 styck 1%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så pannsteks biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Lök: Skala och skiva lök, dela på ringarna. Stek löken långsamt i smör tills den blir jämt gul-brunfärgad och helt genomstekt. Salta på löken och slå tills vidare upp den i en bunke.
- Biffar: Platta ut biffarna helt lätt med flatsidan av en stor kniv eller med knytnäven. Torka av, salta och peppra köttet.
- Hetta upp stekpanna på högsta värme med smör. Stek inte mer än två köttbitar samtidigt i pannan. Lägg i köttet och vänd det varje halvminut. För rosa insida, stek totalt lika många minuter per sida som biffen är tjock mätt i centimeter. Läs mer > Så pannsteks biff. Lägg biffarna på ett fat.
- Avsluta: Häll bort det brända smöret i pannan. Lägg i en ny ordentlig smörklick. Just när det börjar brynas, slå i löken och stek på stark värme under omrörning med en stekgaffel till löken fått brun färg. 
- Slå löken över biffarna eller servera köttet på en bädd av lök och med potatis samt inlagd gurka. Gärna också med en fräsch sallad till.
Kockens kommentar
Namnet ångbåtsbiff kommer sig av att man ursprungligen stekte biffen direkt på den heta ångbåtspannan. Ångbåtsbiff har av ICA Buffé utsetts till Upplands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Passar till
Fler recept inom Biff, ryggbiff
Liknande recept som Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
- 
                
                    Helstekt biff med rotsaksbearnaiseSvårighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Ryggbiff med portvinssåsTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ryggbiff med bearnaise och bakpotatisTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saftigaste ryggbiffen?Tid: 11 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lökTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    SkomakarlådaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki, Mitt Kök 
- 
                
                    Biff Greta, Biff specialTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    T-benstek med wasabidressing och bakad potatisTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Biff Stroganoff - strimlad nötbiffTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Flamberad pepparbiffTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              