Helstekt biff med rotsaksbearnaise

Foto: Enjoy Wine & Spirits ¤

Helstekt biff med rotsaksbearnaise

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

1000.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Svartpeppar

2.0 

krm

Smör

2.0 

msk

Rapsolja

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Morot

400.0 

gram

Palsternacka

200.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Vitvinsvinäger

4.0 

msk

Vitpeppar

4.0 

korn

Dragon färsk

0.5 

kruka

Vatten

2.0 

dl

Smör

50.0 

gram

Salt

0.5 

tsk

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Montepulciano d´Abruzzo Bianchi

Kryddigt rött vin
Pris: 61 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 570

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2278 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 491 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 1000.0 gram 51%

Salt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 2.0 krm 0%

Smör 2.0 msk 8%

Rapsolja 2.0 msk 10%

 

Tillbehör:

Morot 400.0 gram 5%

Palsternacka 200.0 gram 5%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitvinsvinäger 4.0 msk 0%

Vitpeppar 4.0 korn 0%

Dragon färsk 0.5 kruka 0%

Vatten 2.0 dl 0%

Smör 50.0 gram 16%

Salt 0.5 tsk 0%

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Tillagning

  1. Rumstemperera köttet i några timmar. Skär köttet i två bitar på längden så att det blir som två filéer (ungefär som oxfilé). Salta och peppra.
  2. Sätt ugnen på 100°C.
  3. Biff: Bryn runtom i smör och olja. Lägg på plåt och baka i mitten av ugnen till en innertemperatur på 58°C, i cirka 1 timme. Låt köttet vila cirka 10 minuter innan servering.
  4. Tillbehör: Skala och skär morot och palsternacka i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av och mixa slätt med stavmixer eller i en blender.
  5. Skala och finhacka löken. Koka tillsammans med vinäger, pepparkorn, hackad dragon och vatten. All vätska ska koka in i löken. Plocka bort och släng pepparkornen.
  6. Vänd ner rotsakspuré och smör i löken. Rör runt till en puré och smaka av med salt.
  7. Servera den skivade biffenmed krispig grönsallad och en klick riktigt varm puré.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

 

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Helstekt biff med rotsaksbearnaise