Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 16
Recept: 3142 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 30%
Bakpotatis 4.0 styck 30%
Bearnaise:
Vitvinsvinäger 1.5 msk 0%
Gul lök hackad 1.0 msk 0%
Dragon torkad 1.0 tsk 0%
Vitpeppar hel 5.0 korn 0%
Smör normalsaltat 150.0 gram 35%
Äggula 3.0 styck 5%
Vatten 2.0 msk 0%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen till 225ºC.
- Potatis: Borsta potatisen ren, skala den inte. Picka små hål med en gaffel. Opickade kan explodera.
- Lägg potatis på ungsgaller i 1,5 timme eller mer. Känn med sticka om den är klar. Läs mer > Klicka på ingrediens bakpotatis.
- Kött: Sänk ugnstemperaturen till 125ºC. Låt potatisen ligga kvar i ugnen under tillagning av köttet.
- Skär med kniv ett rutmönster i fettkappan om den följt med. Salta köttbiten rikligt före tillagning. Stick i en stektermometer. Lägg på galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugn. Peppra steken när den är klar.
- Tillaga till önskad kärntemperatur (se nedan). Det tar 40-60 minuter per kilo vid ugnstemperatur 125ºC. Läs mer > Så ugnslagas biff. Låt vila 20-30 minuter,
- Bearnaise: Tillaga bearnaise enligt separat recept. Det går även att köpa färdiglagad men smaken blir inte densamma.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Den bästa råvaran är den hängmörade, marmorerade biffen med fettkant ("kappa") som man köper hos köttspecialisten (läs mer > Biff, ryggbiff). Biffen i livsmedelsbutiken är som regel (alltid) av betydligt lägre kvalitet. Om sådan, ta ut köttet ur plastförpackningen och lägg den oförpackad och helst på ett galler i kylskåpet i två dagar. Luften runt biffen torkar ut köttet vilket koncentrerar smaken och gör köttet mörare.
Passar till
Fler recept inom Biff, ryggbiff
Liknande recept som Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
-
Helstekt biff med rotsaksbearnaise
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Ryggbiff med portvinssås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saftigaste ryggbiffen?
Tid: 11 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Skomakarlåda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki, Mitt Kök
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
T-benstek med wasabidressing och bakad potatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Stroganoff - strimlad nötbiff
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flamberad pepparbiff
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan