Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 160
 
    
                Kcal / portion: 786
 
    
                GBR (GI) / port: 16
Recept: 3142 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 30%
Bakpotatis 4.0 styck 30%
Bearnaise:
Vitvinsvinäger 1.5 msk 0%
Gul lök hackad 1.0 msk 0%
Dragon torkad 1.0 tsk 0%
Vitpeppar hel 5.0 korn 0%
Smör normalsaltat 150.0 gram 35%
Äggula 3.0 styck 5%
Vatten 2.0 msk 0%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen till 225ºC. 
- Potatis: Borsta potatisen ren, skala den inte. Picka små hål med en gaffel. Opickade kan explodera.
- Lägg potatis på ungsgaller i 1,5 timme eller mer. Känn med sticka om den är klar. Läs mer > Klicka på ingrediens bakpotatis. 
- Kött: Sänk ugnstemperaturen till 125ºC. Låt potatisen ligga kvar i ugnen under tillagning av köttet.
- Skär med kniv ett rutmönster i fettkappan om den följt med. Salta köttbiten rikligt före tillagning. Stick i en stektermometer. Lägg på galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugn. Peppra steken när den är klar.
- Tillaga till önskad kärntemperatur (se nedan). Det tar 40-60 minuter per kilo vid ugnstemperatur 125ºC. Läs mer > Så ugnslagas biff. Låt vila 20-30 minuter,
- Bearnaise: Tillaga bearnaise enligt separat recept. Det går även att köpa färdiglagad men smaken blir inte densamma.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött | 
| Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött | 
| Rosaröd | 50-55°C | 75% rött | 
| Rosa | 55-60°C | Rosarött | 
| Medium | 60-65°C | Rosabrunt | 
| Välstekt | 65-70°C | Bunrosa | 
| Genomstekt | 70°C+ | Genombrun | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Den bästa råvaran är den hängmörade, marmorerade biffen med fettkant ("kappa") som man köper hos köttspecialisten (läs mer > Biff, ryggbiff). Biffen i livsmedelsbutiken är som regel (alltid) av betydligt lägre kvalitet. Om sådan, ta ut köttet ur plastförpackningen och lägg den oförpackad och helst på ett galler i kylskåpet i två dagar. Luften runt biffen torkar ut köttet vilket koncentrerar smaken och gör köttet mörare. 
Passar till
Fler recept inom Biff, ryggbiff
Liknande recept som Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
- 
                
                    Helstekt biff med rotsaksbearnaiseSvårighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Ryggbiff med portvinssåsTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ryggbiff med bearnaise och bakpotatisTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saftigaste ryggbiffen?Tid: 11 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lökTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    SkomakarlådaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki, Mitt Kök 
- 
                
                    Biff Greta, Biff specialTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    T-benstek med wasabidressing och bakad potatisTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Biff Stroganoff - strimlad nötbiffTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Flamberad pepparbiffTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              