Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

800.0 

gram

Bakpotatis

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Bearnaise:

 

Vitvinsvinäger

1.5 

msk

Gul lök hackad

1.0 

msk

Dragon torkad

1.0 

tsk

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Äggula

3.0 

styck

Vatten

2.0 

msk

Persilja finhackad

2.0 

msk

Vitpeppar nymald

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Antè Barbera d´Asti

Mjukt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 16

Recept: 3142 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 9%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 491 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 30%

Bakpotatis 4.0 styck 30%

Salt och peppar 0%

 

Bearnaise:

Vitvinsvinäger 1.5 msk 0%

Gul lök hackad 1.0 msk 0%

Dragon torkad 1.0 tsk 0%

Vitpeppar hel 5.0 korn 0%

Smör normalsaltat 150.0 gram 35%

Äggula 3.0 styck 5%

Vatten 2.0 msk 0%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Vitpeppar nymald 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Sätt ugnen till 225ºC.
  2. Potatis: Borsta potatisen ren, skala den inte. Picka små hål med en gaffel. Opickade kan explodera.
  3. Lägg potatis på ungsgaller i 1,5 timme eller mer. Känn med sticka om den är klar. Läs mer > Klicka på ingrediens bakpotatis.
  4. Kött: Sänk ugnstemperaturen till 125ºC. Låt potatisen ligga kvar i ugnen under tillagning av köttet.
  5. Skär med kniv ett rutmönster i fettkappan om den följt med. Salta köttbiten rikligt före tillagning. Stick i en stektermometer. Lägg på galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugn. Peppra steken när den är klar.
  6. Tillaga till önskad kärntemperatur (se nedan). Det tar 40-60 minuter per kilo vid ugnstemperatur 125ºC. Läs mer > Så ugnslagas biff. Låt vila 20-30 minuter,
  7. Bearnaise: Tillaga bearnaise enligt separat recept. Det går även att köpa färdiglagad men smaken blir inte densamma.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Den bästa råvaran är den hängmörade, marmorerade biffen med fettkant ("kappa") som man köper hos köttspecialisten (läs mer > Biff, ryggbiff). Biffen i livsmedels­butiken är som regel (alltid) av betydligt lägre kvalitet. Om sådan, ta ut köttet ur plastför­packningen och lägg den oförpackad och helst på ett galler i kylskåpet i två dagar. Luften runt biffen torkar ut köttet vilket koncentrerar smaken och gör köttet mörare.

Passar till

Hemlagad bearnaise

Vitkålssallad

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis