Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Skomakarbiff ¤

800.0 

gram

Sidfläsk rökt

200.0 

gram

Purjolök

1.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Smör till stekning

 

 

Rödvin

2.0 

dl

Timjan färsk

4.0 

kvistar

Kalvfond avfettad

3.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Maizena brun

 

 

Svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

600.0 

gram

Mjölk

0.8 

dl

Vispgrädde

0.8 

dl

Smör

200.0 

gram

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om skomakarlåda >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 193

Kcal / portion: 1113

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4450 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 14%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 575 gram)

Ingredienser

Visa:

Skomakarbiff ¤ 800.0 gram 22%

Sidfläsk rökt 200.0 gram 18%

Purjolök 1.0 styck 1%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Gul lök 1.0 styck 1%

Smör till stekning 0%

Rödvin 2.0 dl 3%

Timjan färsk 4.0 kvistar 0%

Kalvfond avfettad 3.0 dl 1%

el. konc. fond + vatten 0%

Maizena brun 0%

Svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 600.0 gram 9%

Mjölk 0.8 dl 1%

Vispgrädde 0.8 dl 6%

Smör 200.0 gram 33%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om skomakarlåda > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se Tommy Myllymäki laga skomakarlåda, klicka på "Mitt Kök, Skomakarlåda" under bilden.

  1. Sås: Skiva löken tunt och stek den mjuk i smör. Tillsätt svålen från sidfläsket som ger smak till såsen. Tillsätt några kvistar timjan och rödvin. Låt såsen reducera till hälften. Slå på fonden. Låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme. Red den med lite maizena. Sila såsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Potatis: Koka potatisen mjuk. Mosa med potatisstöt och blanda med smör, mjölk och grädde medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos.
  3. Stek: Skär ner sidfläsket till små kuber och strimla purjolöken fint.
  4. Salta och peppra köttet, stek sedan på hög värme i smör, 2-4 minuter per sida. Låt köttet vila innan servering, stek då sidfläsk och purjolöken krispigt.
  5. Servera med potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, topp och stekt sidfläsk och purjolök. Häll på sås.

Kockens kommentar

Skomakarbiff (skomakarbit) är den bakre delen av biffraden. På biffens ovansida sitter en sena som skärs bort. Senan fortsätter ner i skomakarbiten och måste också skäras bort. Köttet får inte samma höjd som den främre delen av biffraden, men har samma fina smak och konsistens. Det går också bra att använda skivad biff. Recept med skomakarlåda tillagas ibland av annat kött som oxfilé, kalvfilé, prinskorv, köttfärs med mera (även torsk!). Kockskolan finner detta beklagligt. Klassiska recept bör förbli klassiska. Läs mer > Om skomakarlåda. Rödvinssåsen tillhör inte originalreceptet utan är Tommys tillägg.

Alternativ

Biffstek med lök

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Skomakarlåda