Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 200
 
    
                Kcal / portion: 257
 
    
                GBR (GI) / port: 19
Recept: 1027 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 9%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis till frites 1.0 kilo 61%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.5 dl 39%
Salt 0%
Kockskolan:
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Fettupptag vid fritering Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 12 tim )
- Skala och skär potatis i stora stavar (1,5x1,5 cm). Koka potatisstavarna  nästan mjuka (5-10 min.). Känn med sticka att de fortfarande är lätt råa.
- Spola potatisen i kallt vatten för att avstanna kokprocessen. Sprid ut stavarna på plåt, täck med folie eller dylikt och ställ in i kylen någon timme, helst över natt.
- Hetta upp frityrolja (rapsolja) till 140°C.
- Fritera: Lägg i potatisen. Fritera tills de har fått fin färg, cirka 5 minuter. 
- Lägg över på hushållspapper för fettavrinning och salta. Servera snarast.
Kockens kommentar
Stora potatisstavar inklusive pommes frites, måste kokas två gånger. Det kan ske i olja båda gångerna vilket gäller för strips och pommes frites, eller först kokas i vatten och sedan friteras i olja som i detta fall, vilket inte ger lika krispiga potatisstänger. Läs mer > Så friteras rotfrukter.Fler recept inom Friterad potatis
Liknande recept som Stora pommes som kokts och friterats
- 
                
                    Krispiga pommes fritesTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Stora pommes som kokts och friteratsTid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pommes pailles - höpotatisSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    PotatischipsTid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pommes de terre soufflées, potatiskuddarTid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Friterad korgpotatis, potatiskorgarSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismosTid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Potatiskroketter i stället för stekt potatisTid: 30 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              