Potatiskroketter i stället för stekt potatis

Foto: Recipe 30, croquettes

Potatiskroketter i stället för stekt potatis

Lägg till ingredienser

Antal 2,5x5 cm: 20

Potatis mjölig sort

0.8 

kilo

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Salt och vitpeppar

 

 

ev. muskot

 

 

Frityrolja (rapsolja)

 

 

 

Panering:

 

Ägg

2.0 

styck

Vetemjöl

1.0 

dl

Ströbröd

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras rotfrukter >

 

 

Om kroketter >

 

 

Potatiskroketter färdiga

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 83

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1654 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 6%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 54 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis mjölig sort 0.8 kilo 33%

Smör normalsaltat 50.0 gram 22%

Mjölk 1.0 dl 4%

Ägg 2.0 styck 8%

Salt och vitpeppar 0%

ev. muskot 0%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

 

Panering:

Ägg 2.0 styck 8%

Vetemjöl 1.0 dl 13%

Ströbröd 1.0 dl 13%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras rotfrukter > Äts ej

Om kroketter > Äts ej

Potatiskroketter färdiga Äts ej

Tillagning (30 min + 20 min )

Se film, klicka på "Recipe 30" under bilden. Den ovane friterararen bör först läsa > Så friterar man.

  1. Skala potatis, dela i bitar och koka den mjuk.
  2. Kroketter: Mosa potatisen och blanda med smör, peppar och eventuell muskot (salta senare). Späd med mjölk, lite i taget under kraftig omrörning. Moset skall ha fast konsistens, får inte vara lös. Låt kallna.
  3. Vispa upp ägg och rör ner det i det kalla moset.
  4. Rulla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 cm tjocka korvar. Dela i 4-5 cm avlånga kroketter. Alternativt små runda bollar (2 cm i diameter). Ställ i kylskåpet i 30-60 minuter.
  5. Dubbelpanera: Häll mjöl och ströbröd på varsin tallrik, vispa upp ägg med gaffel i skål. Vänd kroketterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt gärna vila en stund.
  6. Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Lägg ner kroketterna och låt steka några minuter tills de blivit gyllenbruna och krispiga. Rör om så att de inte fastnar vid varandra. Fritera i omgångar, 4-5 stycken i taget.
  8. Lägg över på hushållspapper för fettavrinning och salta lätt runtom. Servera genast. Kroketterna serveras till kött och fisk som tillbehör i stället för stekt potatis.

Kockens kommentar

4-5 stycken (240-300 gram) är en normal tillbehörs­portion till mat. Variera med andra rotfrukter i stället för, eller blandat med potatis. Om man saltar färdiga kroketter i stället för i smeten konsumerar man mindre mängd salt (= hälsosamt. Ytsalt = större smakeffekt).

Filmreceptet är lite annorlunda än det här beskrivna. Potatis med skal ugnsbakas i 60 minuter i 180°C. Fruktöttet gröps ur och mosas med ett par äggulor, rikligt med smör och lite salt, peppar och muskot till en kladdig torr smet. Smeten spritsas till långa korvar tjocka som bratwurst. "Korvarna" ställs i kylskåpet i minst en halvtimme. Därefter kapas de i 6 centimeters cylindrar, dubbelpaneras och friteras. Se filmen. Läs mer > Om kroketter.

Alternativ

Matiga kroketter

Brasilianska kycklingkroketter

Matkroketter

Friterad persilja

Fler recept inom Friterad potatis

Liknande recept som Potatiskroketter i stället för stekt potatis