Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos

Foto: Marmiton, pommes Dauphine

Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vatten

1.0 

dl

Smör

75.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Potatis kokt

500.0 

gram

Salt

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras rotfrukter >

 

 

Fritös >

 

 

Hålslev >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 199

Kcal / portion: 418

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1672 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 210 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten 1.0 dl 0%

Smör 75.0 gram 33%

Vetemjöl 2.0 dl 25%

Ägg 4.0 styck 15%

Potatis kokt 500.0 gram 25%

Salt 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras rotfrukter > Äts ej

Fritös > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Tillagning (30 min + 30 min )

Se film, klicka på "Marmiton" under bilden.

  1. Förbered: Skala och förkoka potatis. Mosa.
  2. Häll vatten i en kastrull och smält smör i densamma.
  3. Tillsätt mjöl och rör om kraftfullt till en jämn och ganska fast deg.
  4. Tillsätt ägg och rör om ordentligt till fin smet. Blanda med mosad kokt potatis. Forma som ägg.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Fritera i omgångar, inte för många i taget. Fritera 3-5 minuter tills gyllenbruna och krispiga. Ta upp med hålslev och lägg över på galler eller hushålls­papper för fettavrinning. Salta lätt. Servera.

Kockens kommentar

Detta är en chouxdeg blandat med mosad kokt potatis (läs mer > Om chouxdeg). Tänk på att het olja är bränn- och brandfarlig. Läs mer > Så friterar man. Läs mer om friterad potatis > Så friteras rotfrukter.

Fler recept inom Friterad potatis

Liknande recept som Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos