Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 199

Kcal / portion: 418

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1672 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vatten 1.0 dl 0%
Smör 75.0 gram 33%
Vetemjöl 2.0 dl 25%
Ägg 4.0 styck 15%
Potatis kokt 500.0 gram 25%
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Hålslev > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 30 min )
Se film, klicka på "Marmiton" under bilden.
- Förbered: Skala och förkoka potatis. Mosa.
- Häll vatten i en kastrull och smält smör i densamma.
- Tillsätt mjöl och rör om kraftfullt till en jämn och ganska fast deg.
- Tillsätt ägg och rör om ordentligt till fin smet. Blanda med mosad kokt potatis. Forma som ägg.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Fritera i omgångar, inte för många i taget. Fritera 3-5 minuter tills gyllenbruna och krispiga. Ta upp med hålslev och lägg över på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt. Servera.
Kockens kommentar
Detta är en chouxdeg blandat med mosad kokt potatis (läs mer > Om chouxdeg). Tänk på att het olja är bränn- och brandfarlig. Läs mer > Så friterar man. Läs mer om friterad potatis > Så friteras rotfrukter.Fler recept inom Friterad potatis
Liknande recept som Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos
-
Krispiga pommes frites
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stora pommes som kokts och friterats
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes pailles - höpotatis
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatischips
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de terre soufflées, potatiskuddar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad korgpotatis, potatiskorgar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatiskroketter i stället för stekt potatis
Tid: 30 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan