Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 242

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 10
Recept: 1345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Potatis till chips 1.0 kilo 47%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.9 dl 53%
Salt 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Fettupptag vid fritering Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Välj fast potatissort. Tvätta den noga och låt skalet sitta kvar.
- Skiva potatisen mycket tunt t.ex. med osthyvel.
- Lägg i bunke och skölj ordentligt i kallt vatten. Ställ sedan bunken med vatten och potatisskivorna i kylskåpet i en halvtimme eller mer för att uppnå bästa resultat.
- Ta ut och låt chipsen rinna av. De måste vara torra, annars sprätter rejält. Torka av mellan hushållspapper eller handduk. Arbeta snabbt. Chipsen skall förbli kalla.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera potatisflarnen tills de fått en fin gyllenbrun färg, i 3-5 minuter. Fiska upp chipsen med hålslev och lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta genast.
Kockens kommentar
Näring: När potatisskivor friteras försvinner merparten av potatisens vatten, samtidigt som chipsen absorber stekfett. För att näringsberäkning skall bli korrekt i recept måste man välja ingrediensen "Potatis till chips" och ange tillagningsmetod "stek", samt välja vara "Fettupptag frityrolja" och ange 0,9 dl per kilo rå potatis. Läs mer > Så friteras rotfrukter.
Fler recept inom Friterad potatis
Liknande recept som Potatischips
-
Krispiga pommes frites
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stora pommes som kokts och friterats
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes pailles - höpotatis
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatischips
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de terre soufflées, potatiskuddar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad korgpotatis, potatiskorgar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatiskroketter i stället för stekt potatis
Tid: 30 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan