Friterad korgpotatis, potatiskorgar

Foto: Taste

Friterad korgpotatis, potatiskorgar

Lägg till ingredienser

Antal styck: 4

Bakpotatis

2.0 

styck

el. potatis

3.0 

gram

Salt

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

 

 

Om fettupptag >

 

 

 

Tillbehör:

 

Frityrkorg fågelbo >

 

 

Trådsil >

 

 

Mandolin >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras rotfrukter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 119

GBR (GI) / port: 15

Recept: 476 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 129 gram)

Ingredienser

Visa:

Bakpotatis 2.0 styck 100%

el. potatis 3.0 gram Äts ej

Salt 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 0%

Om fettupptag > Äts ej

 

Tillbehör:

Frityrkorg fågelbo > Äts ej

Trådsil > Äts ej

Mandolin > Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras rotfrukter > Äts ej

Tillagning

Utrustning: Till receptet behöver man en så kallad frityrkorg "fågelbo" (klicka på ingrediensen för att se). Det går att använda en, helst två trådsilar av metall om de går att sänka ner i frityroljan. Med trådsil kan man göra större potatiskorgar. Man kan också tillaga korgar i ugn. Se kommentar.

  1. Förbered fyllning som önskas i korgarna. Potatiskorgarna kan också sparas för senare användning. Stora potatisar ger längre strimlor. Rengör potatisen som inte behöver skalas.
  2. Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  3. Strimla potatisen julienne, mycket tunt. Man kan använda en mandolin till detta (klicka på ingrediens), eller så kan man grovriva potatisen. Skölj strimlorna ordentligt i trådsil. Krama ur så mycket vätska som möjligt och torka av strimlorna väl med hushållspapper eller handduk. OBS! Om trådsilen används vid fritering måste den vara absolut torr, annars sprätter den hett fett alldeles förfärligt. 
  4. Fritera: Frityrkorg eller trådsil doppas i olja innan första omgången. Fyll den med potatisstrimlor cirka 1/2 cm tjockt. Kläm ihop. Alternativt formas en korg i trådsilens botten och en annan trådsil sätt över. Stoppa ner frityrkorgen försiktigt och låt steka tills gyllenbrun. För fint strimlad potatis tar det drygt 1 minut.
  5. Ta ur och öppna frityrkorgen. För att potatisskålen skall lossna från metallen slår man lätt med en sked eller kniv på metallställningen. Lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt. Fortsätt med nästa.
  6. Korgarna fylls med allehanda godsaker, inte för blöta dock. Korgarna kan sparas till senare tillfälle om de förpackas försiktigt i burk med lock.

Kockens kommentar

Potatiskorgar kan tillagas i ugn genom att fylla en muffinsplåt med strimlad eller råriven potatis och gratinera dem i het ugn. Läs mer > Så friteras rotfrukter. Där finns också flera filmer som visar tillagning av fågelbon. Se också recept > Gratinerade fågelbon, via länk nedan.

Alternativ

Gratinerade fågelbon

Fler recept inom Friterad potatis

Liknande recept som Friterad korgpotatis, potatiskorgar