Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 151

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1816 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 12.0 styck 44%
Ägg 12.0 styck 41%
Matfett till kakform 20.0 gram 8%
Fyllningsförslag:
Muffinsplåt > Äts ej
Bacon 0%
Skinka 0%
Lök 0%
Spenat färsk 0%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Joy of Baking" under bilden. Välj att laga "Enkla fågelbon" med endast potatis och ägg i plåt med medelstora hål, eller "Fyllda fågelbon" som i filmen med plåt som har stora hål. Se ingrediens > Muffinsplåt.
Enkla fågelbon (muffinsplåt med medelstora hål):
- Sätt ugnen på 245°C.
- Grovriv eller strimla potatis, med eller utan skal.
- Smöra in en muffinsplåten.
- Klä in kanterna med ett halvtjockt lager potatis med plats för ett knäckt ägg (senare). Salta och peppra.
- Sätt in i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt in i ugnen igen och låt steka i 15 minuter, tills topparna fått lite färg.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.
Fyllda fågelbon (= film. Muffinsplåt med stora hål):
- Förstek finhackad fyllning enligt eget önskemål, till exempel bacon, skinka, lök, paprika eller spenatblad. Riven hårdost kan också ingå som topping.
- Tillaga 1 till 5 enligt ovan. Ta ut.
- Garneras fyllningen med ost sätts anrättningen in i ugnen i 2-3 minuter så att osten smälter.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.
Kockens kommentar
Vackra fågelbon av strimlad eller riven potatis kan friteras och fyllas med allehanda godsaker. Se recept > Friterad korgpotatis, via länk nedan. Läs mer > Så steks ägg.Alternativ
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Gratinerade fågelbon, ägg i potatiskoppar
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan