Gratinerade fågelbon, ägg i potatiskoppar

Foto: Joy of Baking

Gratinerade fågelbon, ägg i potatiskoppar

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Potatis

12.0 

styck

Ägg

12.0 

styck

Matfett till kakform

20.0 

gram

Salt och svartpeppar

 

 

 

Fyllningsförslag:

 

Muffinsplåt >

 

 

Bacon

 

 

Skinka

 

 

Lök

 

 

Paprika färsk

 

 

Spenat färsk

 

 

Hårdost riven

 

 

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 151

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1816 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 114 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 12.0 styck 44%

Ägg 12.0 styck 41%

Matfett till kakform 20.0 gram 8%

Salt och svartpeppar 0%

 

Fyllningsförslag:

Muffinsplåt > Äts ej

Bacon 0%

Skinka 0%

Lök 0%

Paprika färsk 0%

Spenat färsk 0%

Hårdost riven 0%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Joy of Baking" under bilden. Välj att laga "Enkla fågelbon" med endast potatis och ägg i plåt med medelstora hål, eller "Fyllda fågelbon" som i filmen med plåt som har stora hål. Se ingrediens > Muffinsplåt.

Enkla fågelbon (muffinsplåt med medelstora hål):

  1. Sätt ugnen på 245°C.
  2. Grovriv eller strimla potatis, med eller utan skal.
  3. Smöra in en muffinsplåten.
  4. Klä in kanterna med ett halvtjockt lager potatis med plats för ett knäckt ägg (senare). Salta och peppra.
  5. Sätt in i ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt in i ugnen igen och låt steka i 15 minuter, tills topparna fått lite färg.
  7. Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.

Fyllda fågelbon (= film. Muffinsplåt med stora hål):

  1. Förstek finhackad fyllning enligt eget önskemål, till exempel bacon, skinka, lök, paprika eller spenatblad. Riven hårdost kan också ingå som topping.
  2.  Tillaga 1 till 5 enligt ovan. Ta ut.
  3. Garneras fyllningen med ost sätts anrättningen in i ugnen i 2-3 minuter så att osten smälter.
  4. Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.

Kockens kommentar

Vackra fågelbon av strimlad eller riven potatis kan friteras och fyllas med allehanda godsaker. Se recept > Friterad korgpotatis, via länk nedan. Läs mer > Så steks ägg.

Alternativ

Friterad korgpotatis

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Gratinerade fågelbon, ägg i potatiskoppar