Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 119

GBR (GI) / port: 15
Recept: 476 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Bakpotatis 2.0 styck 100%
el. potatis 3.0 gram Äts ej
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Tillbehör:
Frityrkorg fågelbo > Äts ej
Trådsil > Äts ej
Mandolin > Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Utrustning: Till receptet behöver man en så kallad frityrkorg "fågelbo" (klicka på ingrediensen för att se). Det går att använda en, helst två trådsilar av metall om de går att sänka ner i frityroljan. Med trådsil kan man göra större potatiskorgar. Man kan också tillaga korgar i ugn. Se kommentar.
- Förbered fyllning som önskas i korgarna. Potatiskorgarna kan också sparas för senare användning. Stora potatisar ger längre strimlor. Rengör potatisen som inte behöver skalas.
- Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Strimla potatisen julienne, mycket tunt. Man kan använda en mandolin till detta (klicka på ingrediens), eller så kan man grovriva potatisen. Skölj strimlorna ordentligt i trådsil. Krama ur så mycket vätska som möjligt och torka av strimlorna väl med hushållspapper eller handduk. OBS! Om trådsilen används vid fritering måste den vara absolut torr, annars sprätter den hett fett alldeles förfärligt.
- Fritera: Frityrkorg eller trådsil doppas i olja innan första omgången. Fyll den med potatisstrimlor cirka 1/2 cm tjockt. Kläm ihop. Alternativt formas en korg i trådsilens botten och en annan trådsil sätt över. Stoppa ner frityrkorgen försiktigt och låt steka tills gyllenbrun. För fint strimlad potatis tar det drygt 1 minut.
- Ta ur och öppna frityrkorgen. För att potatisskålen skall lossna från metallen slår man lätt med en sked eller kniv på metallställningen. Lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt. Fortsätt med nästa.
- Korgarna fylls med allehanda godsaker, inte för blöta dock. Korgarna kan sparas till senare tillfälle om de förpackas försiktigt i burk med lock.
Kockens kommentar
Potatiskorgar kan tillagas i ugn genom att fylla en muffinsplåt med strimlad eller råriven potatis och gratinera dem i het ugn. Läs mer > Så friteras rotfrukter. Där finns också flera filmer som visar tillagning av fågelbon. Se också recept > Gratinerade fågelbon, via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Friterad potatis
Liknande recept som Friterad korgpotatis, potatiskorgar
-
Krispiga pommes frites
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stora pommes som kokts och friterats
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes pailles - höpotatis
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatischips
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de terre soufflées, potatiskuddar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad korgpotatis, potatiskorgar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatiskroketter i stället för stekt potatis
Tid: 30 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan