
Foto: Tasty, Chicken Croquettes
Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 183

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2196 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 7%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fyllning:
Matolja 1.0 msk 5%
Vitlök 4.0 klyftor 2%
Gul lök 1.0 styck 2%
Kycklingkött utan skinn 400.0 gram 21%
Salt 1.0 tsk 0%
Kajennpepparpulver 0.5 tsk 0%
Färskost 100.0 gram 13%
Persilja finhackad 3.0 msk 0%
Deg:
Smör 1.0 msk 4%
Hönsfond avfettad 1.0 dl 0%
Standardmjölk (röd) 3.0 dl 8%
Vetemjöl 3.0 dl 29%
Panering:
Ägg 2.0 styck 6%
Vetemjöl 1.0 dl 10%
Kockskolan:
Om kroketter > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Klicka på "Tasty" under bilden för att se film. Den ovane friterararen bör först läsa > Så friterar man.
- Förbered: Skala och finhacka lök. Skala och mosa vitlök. Strimla kyckling. Finhacka persilja.
- Fyllning: Häll olja i stekkastrull och fräs lök och vitlök glansig cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt kyckling, salt och kajennpeppar. Rör om och låt steka cirka 5 minuter.
- Häll över i en bunke. Tillsätt färskost och hackad persilja. Blanda till tjock smet.
- Deg: Smält smör i en kastrull, tillsätt fond och mjölk. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt hälften av mjölet. Rör om. Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt resten av mjölet och blanda till kladdig massa.
- Häll ut på bakbord och låt svalna. Knåda ihop till jämn deg.
- Kroketter: Rulla 5-centimeters bollar. Platta ut till rund skiva. Lägg en matsked fyllning i mitten. Vik ihop kanterna och tryck ihop, på samma sätt som man gör kroppkakor. Ge degknytet konform.
- Panera: Vispa upp ägg i en bunke. Häll mjöl i en annan (angiven ingrediensmängd = det som fastnar). Doppa degknytena i äggvispet och vänd i mjöl. Gör detta en gång till. Låt vila en stund.
- Fritera: Hetta upp frityrolja till cirka 180°C. Fritera två stycken i taget i några minuter tills gyllenbruna och krispiga.
Kockens kommentar
Kroketter kan tillagas på olika sätt. Vi kallar det här receptet för kroppkakskroketter, för att fyllning läggs i ett deghölje på liknande sätt som gör med kroppkakor, varefter de friteras i stället för att kokas. Läs mer > Om kroketter.Coxinha är en populär rätt i Brasilien. Den lär ha tillkommit i slutet av 1800-talet. Det sägs att prinsessan Isabel, tronföljare av brasilianska monarkin, och greven av Eu (kommun i Normandie) hade en efterbliven son som hölls i avskildhet. Han hade en favoriträtt, men åt bara benet. I brist på ben gjorde kocken en dag strimlad kyckling i degpaket formad till ett ben som friterades. Barnet godkände rätten. Kejsarinnan Teresa Cristina fattade också tycke för rätten vid ett besök och införde anrättningen i det kejserliga köket.
Passar till
Fler recept inom Friterad kyckling, fågel
Liknande recept som Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling
-
Friterade kycklingdelar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dakgangjeong, koreansk dubbelfriterad kyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chicken nuggets
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan