Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling

Foto: Rebecca Brand

Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kycklingdelar med skinn och ben

700.0 

gram

Vitlökspulver

3.0 

msk

Sellerisalt ¤

3.0 

msk

Paprikapulver

3.0 

msk

Kajennpepparpulver

1.0 

tsk

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

1.6 

msk

Om fettupptag >

 

 

 

Panering som äts:

 

Se kockens kommentar

 

 

Filmjölk

1.2 

dl

Vetemjöl

1.4 

dl

 

Tillbehörsalternativ:

 

Sötsur sås

4.0 

dl

Sallad till maten?

 

 

Ris

 

 

Vitt bröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras kyckling >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Om shortening >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 184

Kcal / portion: 533

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2130 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 8%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 289 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 700.0 gram 47%

Vitlökspulver 3.0 msk 3%

Sellerisalt ¤ 3.0 msk 2%

Paprikapulver 3.0 msk 3%

Kajennpepparpulver 1.0 tsk 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.6 msk 9%

Om fettupptag > %

 

Panering som äts:

Se kockens kommentar Äts ej

Filmjölk 1.2 dl 3%

Vetemjöl 1.4 dl 14%

 

Tillbehörsalternativ:

Sötsur sås 4.0 dl 18%

Sallad till maten? 0%

Ris 0%

Vitt bröd 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras kyckling > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Om shortening > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (30 min + 8 tim )

Se film, klicka på "Rebecca Brand" under bilden.

  1. Förbered: Hel kyckling styckas i sina delar med eller utan skinn. Brösten delas på mitten och klubban delas i lår och ben. Eller välj styckdelar enligt eget önskemål.
  2. Lägg bitarna i en bunke. Tillsätt filmjölk lite salt och andra kryddor enligt eget önskemål. Blanda väl. Plasta in bunken och ställ i kylskåpet några timmar, helst över natt.
  3. Tillbehör: Förbered och tillaga eventuella tillbehör enligt eget önskemål. Utan tillbehör passar en sötsur sås att dippa i.
  4. Ta ut bunken och vänd bitarna i mjöl.
  5. Värm oljan till 150-160°C. Läs mer > Så friterar man. I filmreceptet anges 175°C, men där täcks inte hela kycklingen av olja och vänds en gång. I heltäckande olja ger 175 grader antingen hårdbränd skorpa eller inte genomstekt kyckling.
  6. Fritera bitarna i 12-15 minuter i heltäckande olja, eller 2x10 minuter i halvtäckande.
  7. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.

Kockens kommentar

Rätten får en tydligt syrlig smak av filmjölken. "Buttermilk" avsåg ursprungligen kärnmjölk, vilket numera benämns "traditional buttermilk". Sägs enbart "buttermilk" avses som regel "cultured buttermilk", vilket är detsamma som filmjölk. Engelsk-amerikansk buttermilk har som regel lösare konsistens än svensk filmjölk. "Shortening" som nämns i filmen är ett engelskt matfett som har fast konsistens i rums­temperatur till exempel smör, men som har kommit att bli nästan synonymt med vegetabiliskt fett som margarin. Läs mer > Om shortening.

Panering som äts: Vid tillredning används mer filmjölk och vetemjöl än vad som fastnar på varan och som äts. Här anges konsumtion för att få korrektare portions- och näringsberäkning. Mängd åtgång filmjölk cirka 17% av köttvikten (ben 14%, lår 20%). Mängd vetemjöl 0,02 dl per 100 gram kött. Kyckling utan ben men med skinn och panering väger knappt 170 gram per portion, varav 35% är panering. Energimängden är 400 Kcal/portion, varav panering med fettupptag utgör 38%. Vid fritering sugs en del frityrolja upp, vilket anges med "Fettupptag vid fritering". Läs mer > Om fettupptag.

Alternativ

Sötsur sås hemlagad

Friterade kycklingdelar

Dakgangjeong, koreansk friterad kyckling ¤

Chicken nuggets

Friterad persilja

Fler recept inom Friterad kyckling, fågel

Liknande recept som Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling