Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling

Foto: Tasty, Chicken Croquettes

Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling

Lägg till ingredienser

Antal: 12

Fyllning:

 

Matolja

1.0 

msk

Vitlök

4.0 

klyftor

Gul lök

1.0 

styck

Kycklingkött utan skinn

400.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Kajennpepparpulver

0.5 

tsk

Färskost

100.0 

gram

Persilja finhackad

3.0 

msk

 

Deg:

 

Smör

1.0 

msk

Hönsfond avfettad

1.0 

dl

el. hönsfond konc. +vatten

 

 

Standardmjölk (röd)

3.0 

dl

Vetemjöl

3.0 

dl

 

Panering:

 

Ägg

2.0 

styck

Vetemjöl

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om kroketter >

 

 

Så friterar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 183

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2196 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 7%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 103 gram)

Ingredienser

Visa:
Fyllning:

Matolja 1.0 msk 5%

Vitlök 4.0 klyftor 2%

Gul lök 1.0 styck 2%

Kycklingkött utan skinn 400.0 gram 21%

Salt 1.0 tsk 0%

Kajennpepparpulver 0.5 tsk 0%

Färskost 100.0 gram 13%

Persilja finhackad 3.0 msk 0%

 

Deg:

Smör 1.0 msk 4%

Hönsfond avfettad 1.0 dl 0%

el. hönsfond konc. +vatten 0%

Standardmjölk (röd) 3.0 dl 8%

Vetemjöl 3.0 dl 29%

 

Panering:

Ägg 2.0 styck 6%

Vetemjöl 1.0 dl 10%

 

Kockskolan:

Om kroketter > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Tillagning

Klicka på "Tasty" under bilden för att se film. Den ovane friterararen bör först läsa > Så friterar man.

  1. Förbered: Skala och finhacka lök. Skala och mosa vitlök. Strimla kyckling. Finhacka persilja.
  2. Fyllning: Häll olja i stekkastrull och fräs lök och vitlök glansig cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt kyckling, salt och kajennpeppar. Rör om och låt steka cirka 5 minuter.
  3. Häll över i en bunke. Tillsätt färskost och hackad persilja. Blanda till tjock smet.
  4. Deg: Smält smör i en kastrull, tillsätt fond och mjölk. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt hälften av mjölet. Rör om. Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt resten av mjölet och blanda till kladdig massa.
  5. Häll ut på bakbord och låt svalna. Knåda ihop till jämn deg.
  6. Kroketter: Rulla 5-centimeters bollar. Platta ut till rund skiva. Lägg en matsked fyllning i mitten. Vik ihop kanterna och tryck ihop, på samma sätt som man gör kroppkakor. Ge degknytet konform.
  7. Panera: Vispa upp ägg i en bunke. Häll mjöl i en annan (angiven ingrediensmängd = det som fastnar). Doppa degknytena i äggvispet och vänd i mjöl. Gör detta en gång till. Låt vila en stund.
  8. Fritera: Hetta upp frityrolja till cirka 180°C. Fritera två stycken i taget i några minuter tills gyllenbruna och krispiga.

Kockens kommentar

Kroketter kan tillagas på olika sätt. Vi kallar det här receptet för kroppkakskroketter, för att fyllning läggs i ett deghölje på liknande sätt som gör med kroppkakor, varefter de friteras i stället för att kokas. Läs mer > Om kroketter.

Coxinha är en populär rätt i Brasilien. Den lär ha tillkommit i slutet av 1800-talet. Det sägs att prinsessan Isabel, tronföljare av brasilianska monarkin, och greven av Eu (kommun i Normandie) hade en efterbliven son som hölls i avskildhet. Han hade en favoriträtt, men åt bara benet. I brist på ben gjorde kocken en dag strimlad kyckling i degpaket formad till ett ben som friterades. Barnet godkände rätten. Kejsarinnan Teresa Cristina fattade också tycke för rätten vid ett besök och införde anrättningen i det kejserliga köket. 

Passar till

Friterad persilja

Fler recept inom Friterad kyckling, fågel

Liknande recept som Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling