Potatisbullar

Färdiga potatiskroketter

(Färdiga potatisbullar)

Engelsk översättning potato croquettes, tater tots, potato balls

Fransk översättning croquettes de pommes de terre, boulettes de pommes de terre

Italiensk översättning crocchette di patate, palline di patate fritte

Tysk översättning Kartoffelkroketten

Spansk översättning croquetas de patata, albóndigas de patata

Potatiskroketter och potatisbullar: Färdiglagade potatiskroketter och potatisbullar finns att köpa djupfrysta i handeln. De har ringa likhet med hemlagade kroketter och smakupplevelsen är något annat. De färdiglagade saknar krispighet och fräschör, är ganska torra och smaklösa upplevelser. Ungefär som att jämföra färdiga uppvärmda pommes frites med de krispiga man får på hamburgerrestaurangerna. Prova någon gång att laga "riktiga" kroketter hemma. Du lär inte bli besviken. Då talar vi inte bara om potatiskroketter utan om krispiga kroketter med allehanda fyllning. Läs mer > Om kroketter.
  1. Potatiskroketter (fr. croquettes de pommes de terre) är små runda eller ovala panerade bullar tillagade av potatismos, stärkelse, matolja och kryddor.
  2. Potatisbullar (fr. ~ boulettes de pommes de terre) är en variant av potatiskroketter. De kan vara runda bollar, men i Sverige brukar man avse runda, platta, halvtjocka "plättar", tillagade av potatis, ägg, kryddor och annat utan panerering.

Hälsa, näring: Andelen fett är ganska hög (cirka 8%). Andelen mättat fett är förhållandevis låg.


SÅ ANVÄNDS POTATISKROKETTER OCH POTATISBULLAR

Bullar och kroketter serveras som tillbehör till kött och fisk i stället för stekt potatis. Bullarna kan också serveras med stekt fläsk och lingon. 

Tillagning: Djupfrysta tillagas direkt från frysen i hög ugnsvärme (225°C) i 10-15 minuter tills de fått lite färg. De kan också stekas i panna med matfett på medelvärme. Allra bäst blir de friterade i olja 180°C tills genomvarma. Tinad vara bör inte omfrysas.

Tillagningstid: Kroketter i 3-5 minuter och potatisbullar i 8-10 minuter. Stekta i panna 10-15 minuter. Se anvisningar på paketen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Läs mer

Om kroketter

Recept med Färdiga potatiskroketter

Det finns 4 recept med Färdiga potatiskroketter