Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 2089

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2089 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tortilla 1.0 st stor 15%
Oxbringa färsk benfri 160.0 gram 16%
Hårdost riven 2.0 dl 14%
Potatiskroketter färdiga 100.0 gram 11%
Tomater 0%
Guacamole konserv 2.0 dl 13%
Chipotle Paste } 2.0 msk 1%
Creme fraiche 1.5 dl 23%
Kockskolan:
Så lagas tacos > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Sam" under bilden.
- Köttval: Till tacos varav burrito är en variant brukar enklare kött användas, som bringfäste, flank och liknande från nöt. I filmen används benfri tunnbringa (oxbringa).
- Tortilla: För denna rätt behövs en stor tortilla, minst 30 centimeter. Sådan finns inte färdiglagad att köpa, så den får man laga själv vilket är enkelt och dessutom godare. Se recept via länk nedan.
- Fyllning kan vara lite vad som helst. I filmen används förutom kött, flera sorters riven ost, potatiskroketter i stället för pommes frites vilket är det vanliga, en salsablandning, chipotle sour cream och guacamole. Här något förenklat.
- Förberedelse: Tillaga tortilla. Gör egen guacamole och potatiskroketter om så önskas. Blanda chipotlepastan med crème fraiche. Riv ost. Hacka tomater.
- Strimla köttet i mindre bitar. Lägg i bunke. Tillsätt lite olja, torkad oregano, vitlökspulver, mald kummin, salt och lite sojasås, eller krydda enligt egen smak. Blanda.
- Stek: Finare kött bryns hastigt runt om i het panna med olja. Enklare kött steks längre tid, 10 minter eller mer i medelhög värme för att bli lite mörare. Tillsätt vätska buljong eller annan vätska vid behov. Lägg åt sidan.
- Fyllning: Bred ut köttet på tortillans ena halva en bit från kanten. Strö över riven ost. Lägg på potatiskroketter, tomater, guacamole och chipotlegrädde.
- Inpackning: Vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Burritos brukar serveras som de är, men kan också värmas på i pannan.
Kockens kommentar
California burritos är en stor variant av burritos (läs mer > Så tillagas tacos), där San Fransisco, Los Angeles och San Diego har sina egna varianter. Egentligen finns det många fler eftersom burriton fylls med lite vad som helst. Det gemensamma är främst att de på amerikanskt vis är stora (500 gram eller mer per styck), innehåller kött och vanligtvis pommes frites, samt att tortillan tillagas av vetemjöl. Dessutom är omslutna med deg som andra burritos. Läs mer > Så lagas tacos.Guacamole är en mexikansk avokadoröra. Det är enkelt att tillreda sin egen röra, dessutom blir den fräschare och godare. Läs mer klicka på ingrediens avokado. Se recept via länk nedan.
Tillhörande recept, alternativ
Fler recept inom Enchiladas, burritos
Liknande recept som California burritos, stekt/grillat kött i tortillabröd
-
Beef enchiladas av nötfärs }
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönenchilada
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carne asada burritos, klassisk köttburrito
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
California burritos, stekt/grillat kött i tortillabröd
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Quorn burritos (enchiladas)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Jacob Wismar