Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 14
Recept: 913 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 5%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatis 0.8 kilo 59%
Ägg 1.0 styck 7%
Smör el. margarin 2.0 msk 22%
Salt 0%
Panering:
Ströbröd 0.5 dl 12%
el. vetemjöl 0%
Tillval:
Muskot 0%
Kockskolan:
Så pannsteks rotfrukter > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Potatisbullar färdiga Äts ej
Så används restmat > Äts ej
Om potatispannkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning
Potatisbullar kan tillredas av överbliven potatis, potatismos eller råriven potatis.
- Av överbliven potatis: Potatisbullar är ett klassiskt sätt att använda överbliven kokt potatis eller potatismos. Man kan också göra plättar av resterna (se recept > Potatisplättar av kokt potatis...). Mosa potatisen och blanda med ägg, smör och smaksättare till lagom konsistens.
- Av nylagat potatismos: Koka, mosa eller pressa potatis. Låt svalna. Blanda sedan med ägg, smör och smaksättare till lagom fast konsistens för att forma bullar.
- Av rå potatis: Skala och grovriv potatis. Skölj inte. Pressa ut så mycket vätska som möjligt genom ett såll. Tillsätt eventuella andra ingredienser t.ex. hackad persilja. Ingen mjölk, inte heller ägg behövs. Salta inte förrän bullarna fått färg. Saltning av rå potatis ger matt grå ton.
- Tillaga: Forma runda eller avlånga 1 cm platta bullar. Tillsätt lite mjölk eller grädde om degen är för fast. Panera i ströbröd eller mjöl. Hetta upp smör/olja i panna på medelhög värme. Lägg i bullarna när smöret slutat fräsa och stek bullarna tills gyllenbruna och genomstekta, cirka 5 minuter per sida. Salta lätt.
- Servera bullarna nystekta till exempel med stekt fläsk och lingonsylt.
Kockens kommentar
Mängden ägg och smör varierar i olika recept och man kan blanda lite som man vill för att få en smidig och fast deg. Har man gammal potatismos kan man till och med forma bullar utan övrig inbladning. Andra rotsaker kan också användas och andra ingredienser som till exempel getost kan blandas in i degen. Man kan smaksätta efter eget tycke. Muskot är klassiskt, men akta så att inte kryddan tar överhand. Läs mer > Så pannsteks rotfrukter. Det finns färdiga, djupfrysta potatisbullar att köpa i handeln. Se > Potatisbullar färdiga.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan