Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 14
Recept: 721 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Potatis fast sort 0.8 kilo 70%
Smör+olja till stekning Äts ej
Fettupptag vid stekning 30.0 gram 30%
Tillvalsalternativ:
Stekfläsk Äts ej
Lök 0%
Kockskolan:
Om potatispannkakor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och grovriv potatis. Skölj inte av potatisen. Överskottstärkelse fungerar som bindemedel.
- Pressa ut vätska och häll av. Blanda in hackad lök, bacon, eller riven ost om så önskas.
- Hetta upp matfett i stekpanna. När smöret slutat fräsa, lägg i en stor skopa potatishack i pannan och platta ut till en kaka cirka 1/2-1 cm tjock.
- Stek potatisen 5-10 minuter på var sida tills gyllenbrun och knaprig. Skaka pannan eller lätta på kakan med stekspade så att den är loss från pannan. Tillsätt mer smör och sänk värmen vid behov. Kakan får inte bli svartbränd. Man kan vända kakan med hjälp av en tallriks som läggs över stekpannan. Salta på den nystekta yta. Stek nästa röstikaka.
- Servera röstin som tillbehör till mat uppskuren i trekanter.
Kockens kommentar
Rösti är ursprungligen en schweizisk rätt, en variant av råraka men tjockare (~1 cm). Dagens rösti vanligen av råriven potatis, men ursprungligen tillredd av lättkokt potatis som rivs när den kallnat (se recept Klassisk rösti via länk nedan).
Tillreds av kokt oskalad potatis (Gschwellti) som rivs. Kan också bestå av en blandning riven kokt och rå potatis. Rösti steks gyllenbrun och serveras ofta skurna i trekanter som tillbehör till mat. Läs mer > Om potatispannkakor.
Näringsberäkning: En tjock rösti viktminskar med cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 4% av ostekt kokt potatis. Läs mer > Om potatis.
Passar till
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan