Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 17
Recept: 992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 6%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Potatis fast sort 1000.0 gram 63%
Smör 50.0 gram 37%
Tillval:
Gul lök 0%
Stekfläsk 0%
Kockskolan:
Om potatispannkakor > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
Såtös > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 10 tim )
Klassisk rösti tillagas på kokt potatis. Dagens recept anrättas dock oftast på råriven potatis på samma sätt som rårakor. Se recept via länk nedan. Se film, klicka på Roger Warna under bilden.
- Förbered: Koka potatis al dente, skall vara fast. Skala och låt kallna, helst över natt.
- Riv potatisen. Om så önskas kan riven lök och/eller fintärnad stekfläsk eller bacon ingå.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör i stekpanna på medelhög värme. Akta så att massan inte svartbränns. Tillsätt en handfull potatis och jämna ut i pannan. Vänd potatisen några gånger med stekspade. Jämna till kanten till en rund kaka. Platta till försiktigt. Se filmen.
- Låt steka en stund, varefter kakan skakas lätt i panna. Lossa med stekspade om den fastnat i botten. Tillsätt gärna extra smör runt kanten.
- Vänd: När kakan blivit fast och gyllenbrun i botten efter cirka 5 minuter, vänds den antingen med ett kast i luften (kräver såtöspanna och vana), alternativt med hjälp av ett lock eller tallrik. Låt steka klart i några minuter tills även undersidan blivit gyllenbrun. Låt glida av på tallrik. Stek nästa omgång.
- Servera: Rösti brukar serveras varm som tillbehör till annan mat skuren i trekanter. Vanligt också som frukostmat med till exempel ett stekt ägg.
Kockens kommentar
Begreppet rösti från Schweiz-tyskans "rööschte" = ty. rösten = sv. rosta. Läs mer > Om potatispannkakor.Alternativ
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Klassisk rösti på kokt potatis
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan