För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Film: Roger Warna, klassisk rösti

Klassisk rösti på kokt potatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis fast sort

1000.0 

gram

Smör

50.0 

gram

 

Tillval:

 

Gul lök

 

 

Stekfläsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om potatispannkakor >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

Om råstekning >

 

 

Såtös >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 17

Recept: 992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 6%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 161 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis fast sort 1000.0 gram 63%

Smör 50.0 gram 37%

 

Tillval:

Gul lök 0%

Stekfläsk 0%

 

Kockskolan:

Om potatispannkakor > Äts ej

Så råsteks potatis > Äts ej

Om råstekning > Äts ej

Såtös > Äts ej

Tillagning (30 min + 10 tim )

Klassisk rösti tillagas på kokt potatis. Dagens recept anrättas dock oftast på råriven potatis på samma sätt som rårakor. Se recept via länk nedan. Se film, klicka på Roger Warna under bilden.

  1. Förbered: Koka potatis al dente, skall vara fast. Skala och låt kallna, helst över natt.
  2. Riv potatisen. Om så önskas kan riven lök och/eller fintärnad stekfläsk eller bacon ingå.
  3. Stek: Hetta upp rikligt med smör i stekpanna på medelhög värme. Akta så att massan inte svartbränns. Tillsätt en handfull potatis och jämna ut i pannan. Vänd potatisen några gånger med stekspade. Jämna till kanten till en rund kaka. Platta till försiktigt. Se filmen.
  4. Låt steka en stund, varefter kakan skakas lätt i panna. Lossa med stekspade om den fastnat i botten. Tillsätt gärna extra smör runt kanten.
  5. Vänd: När kakan blivit fast och gyllenbrun i botten efter cirka 5 minuter, vänds den antingen med ett kast i luften (kräver såtöspanna och vana), alternativt med hjälp av ett lock eller tallrik. Låt steka klart i några minuter tills även undersidan blivit gyllenbrun. Låt glida av på tallrik. Stek nästa omgång.
  6. Servera:  Rösti brukar serveras varm som tillbehör till annan mat skuren i trekanter. Vanligt också som frukostmat med till exempel ett stekt ägg.  

Kockens kommentar

Begreppet rösti från Schweiz-tyskans "rööschte" = ty. rösten = sv. rosta. Läs mer > Om potatis­pannkakor.

Alternativ

Rösti på råriven potatis

Rårakor

Raggmunk

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Klassisk rösti på kokt potatis