
Råstekt hel primörpotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 145

GBR (GI) / port: 15
Recept: 581 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Primörpotatis med skal 800.0 gram 81%
Smör+olja till stekning Äts ej
Fettupptag vid stekning 15.0 gram 19%
Salt 0%
Oregano 0%
Kockskolan:
Om potatis > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
-
Potatisarna skall helst vara jämnstora och riktigt små, modell vaktelägg. "För stora" kan halveras.
- Tvätta rent potatisen ordentligt, men skalet bör vara kvar. Låt rinna av och torka av potatisen.
- Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
- Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i 10-15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn med sticka eller spetsig vass kniv att de mjuknat rakt igenom.
- Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
- Servera: Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera snarast. Kan också kryddas med timjan, mejram, oregano eller annat.
Kockens kommentar
Små primörpotatisar är utsökt goda att helsteka, även små färskpotatisar (fr. pommes de terre rissolées = "brynt potatis"). Läs mer > Så råsteks potatis.Näringsberäkning: Stekt hel småpotatis viktminskar ~10% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 2% av ostekt kokt potatis, vilket sammantaget ger en viktminskning på drygt 10% när potatisen steks. Läs mer > Om potatis.
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Råstekt hel primörpotatis
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan