Råstekt hel primörpotatis

Råstekt hel primörpotatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Primörpotatis med skal

800.0 

gram

Smör+olja till stekning

 

 

Fettupptag vid stekning

15.0 

gram

Salt

 

 

persilja, timjan, mejram

 

 

Oregano

 

 

 

Kockskolan:

 

Om potatis >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

Om fettupptag >

 

 

Om råstekning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 145

GBR (GI) / port: 15

Recept: 581 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 180 gram)

Ingredienser

Visa:

Primörpotatis med skal 800.0 gram 81%

Smör+olja till stekning Äts ej

Fettupptag vid stekning 15.0 gram 19%

Salt 0%

persilja, timjan, mejram 0%

Oregano 0%

 

Kockskolan:

Om potatis > Äts ej

Så råsteks potatis > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Om råstekning > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Potatisarna skall helst vara jämnstora och riktigt små, modell vaktelägg. "För stora" kan halveras.
  2. Tvätta rent potatisen ordentligt, men skalet bör vara kvar. Låt rinna av och torka av potatisen. 
  3. Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
  4. Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i 10-15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn med sticka eller spetsig vass kniv att de mjuknat rakt igenom.  
  5. Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
  6. Servera: Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera snarast. Kan också kryddas med timjan, mejram, oregano eller annat.

Kockens kommentar

Små primörpotatisar är utsökt goda att helsteka, även små färskpotatisar (fr. pommes de terre rissolées = "brynt potatis"). Läs mer > Så råsteks potatis.

Näringsberäkning: Stekt hel småpotatis viktminskar ~10% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 2% av ostekt kokt potatis, vilket sammantaget ger en viktminskning på drygt 10% när potatisen steks. Läs mer > Om potatis.

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Råstekt hel primörpotatis