Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 311

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1246 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 9%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 180 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis kokt 800.0 gram 53%

Smör till stekning 0%

Fettupptag vid stekning 80.0 gram 47%

Salt och peppar 0%

Kryddgrönt till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om potatis > Äts ej

Så pannsteks potatis > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Om råstekning > Äts ej

Tillagning (15 min )

Potatisen skall vara kall innan den steks. Om man kokar potatis i avsikt att den skall stekas, bör den lättkokas ("al dente") och avsvalnas så att den inte bli för lös när stekt. Helkokt potatis som kallnat ordentligt, till exempel över natt, får fastare konsistens. Den håller bättre samman när den steks. Ett utmärkt sätt att ta tillvara överbliven kokt potatis.

  1. Skär potatisen i halvstora bitar.
  2. Hetta upp smör i panna. Lägg i potatis när smöret slutat fräsa. Inte för mycket åt gången, endast ett lager i pannan.
  3. Bryn potatisen på god värme. Det tar ett par minuter. Blanda/vänd om några gånger.
  4. Salta och peppra. Garnera med klippt kryddgrönt.

Kockens kommentar

Ett annat sätt att tillvarata överbliven kokt potatis är att trycka sönder dem och tillaga i ugn. Se recept via länk nedan > Kraschade potatisar. Kokt kall potatis benämns inte råstekt (läs mer > Om råstekning).

Näringsberäkning: Stekt kokt potatis viktminskar 20% på grund av vattenförlust, vilket beräknas automatiskt. Fettupptaget är 10% av potatisvikten, vilket anges med "Fettupptag vid stekning". Läs mer > Om potatis.

Alternativ

Kraschade potatisar

Råstekt potatis

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Stekt kokt potatis