Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 311

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1246 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 9%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis kokt 800.0 gram 53%
Fettupptag vid stekning 80.0 gram 47%
Kockskolan:
Om potatis > Äts ej
Så pannsteks potatis > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
Potatisen skall vara kall innan den steks. Om man kokar potatis i avsikt att den skall stekas, bör den lättkokas ("al dente") och avsvalnas så att den inte bli för lös när stekt. Helkokt potatis som kallnat ordentligt, till exempel över natt, får fastare konsistens. Den håller bättre samman när den steks. Ett utmärkt sätt att ta tillvara överbliven kokt potatis.
- Skär potatisen i halvstora bitar.
- Hetta upp smör i panna. Lägg i potatis när smöret slutat fräsa. Inte för mycket åt gången, endast ett lager i pannan.
- Bryn potatisen på god värme. Det tar ett par minuter. Blanda/vänd om några gånger.
- Salta och peppra. Garnera med klippt kryddgrönt.
Kockens kommentar
Ett annat sätt att tillvarata överbliven kokt potatis är att trycka sönder dem och tillaga i ugn. Se recept via länk nedan > Kraschade potatisar. Kokt kall potatis benämns inte råstekt (läs mer > Om råstekning).Näringsberäkning: Stekt kokt potatis viktminskar 20% på grund av vattenförlust, vilket beräknas automatiskt. Fettupptaget är 10% av potatisvikten, vilket anges med "Fettupptag vid stekning". Läs mer > Om potatis.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Stekt kokt potatis
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan