Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 306

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1223 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 8.0 styck 44%
Rucolasallat 200.0 gram 5%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Olivolja 4.0 msk 37%
Vatten kallt 2.0 msk 0%
Parmesan nyriven 4.0 msk 8%
Mjölk 1.0 dl 5%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Barnens Bästa
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
- Skala vitlök. Mixa rucola, vitlök, olivolja och kallt vatten. Riv parmesanost.
- När potatisen är mjuk efter cirka 15-20 minuter, häll av vattnet. Pressa potatisen i kastrullen.
- Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och tillsätt mjölk. Tillsätt rucolamixet, ost, salt och peppar. Rör om så att du får ett grönt mos.
- Passar bra till både kött och fisk.
Kockens kommentar
Detta är andrapriset i "Gör mos av en knöl" 2006, en tävling bland skolelever som drivs av Barnens Egen Matskola. Receptet är tillagat av elever vid Häggviksskolan, Sollentuna. Fler mosrecept hittar du i boken Barnens bästa potatismos, Tiden förlag. Fotograf: Ulf Huett.
Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Italienskt mos (tillbehör)
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan