Klassisk potatismos - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk potatismos - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis mjölig sort

0.8 

kilo

Mjölk

2.0 

dl

Smör normalsaltat

1.0 

msk

 

Smakalternativ:

 

Salt och vitpeppar

 

 

Strösocker

 

 

Vitlök

 

 

Muskot

 

 

Wasabipulver

 

 

Pesto konserv

 

 

Rotfrukter

 

 

Grönsaker

 

 

Parmesanflarn

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 16

Recept: 767 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 215 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis mjölig sort 0.8 kilo 72%

Mjölk 2.0 dl 16%

Smör normalsaltat 1.0 msk 13%

 

Smakalternativ:

Salt och vitpeppar 0%

Strösocker 0%

Vitlök 0%

Muskot 0%

Wasabipulver 0%

Pesto konserv 0%

Rotfrukter 0%

Grönsaker 0%

Parmesanflarn 0%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala potatisen och koka den mjuk (20-30 minuter). Om potatisen delas går det snabbare.
  2. Låt smöret bli rumsvarmt. Värm upp mjölk.
  3. Häll av vattnet från potatisen. Mixa, pressa i potatispress, eller "stompa" den i kastrullen med potatisstöt.
  4. Tillsätt varm mjölk till lagom konsistens. Smaka av med smör, salt, vitpeppar och andra kryddor enligt egen smak. Mängden smör kan ökas väsentligt, vilket ger fylligare smak. Servera.
  5. Varmhållning: Värm upp under omrörning vid behov. Tillsätt lite vätska så att det inte kokar torrt. Kan också värmas på i mikron. Lägg i porslinsskål, mikra en minut i taget och rör om emellanåt tills lagom varmt.

Kockens kommentar

Potatismos blir bäst med vinterpotatis, det vill säga inte på färskpotatis (vår- och sommarpotatis). Mjölig sort till exempel King Edward ger fint mos. Fast sort ger klimpar.

Patismos tillagas av potatis, men kan blandas upp med andra rotfrukter och grönsaker. En klassisk sådan rätt är rotmos som är en blandning av kålrot och potatis. Potatismos kan tillagas i ugn (pommes duchesse) och ingå i sufflé (potatissufflé). Se respektive recept.  

Alternativ

Potatisstomp

Potatispuré, fint potatismos

Mousselinepotatis

Pressad potatis

Rotmos

Pommes duchesse

Fler recept inom Potatismos och annat mos

Liknande recept som Klassisk potatismos - grundrecept