Om Vermouth
Vermouth har fått sitt namn från tyskans Wermut, vilket betyder malört. Detta pga att malörtssmaken dominerar. Dock innehåller drycken många andra kryddor/örter, som enbär, kryddnejlika, vanilj, kamomill och rosenblad. Vermouth tillverkas vanligen av ett enkelt torrt (muscat-)vin, som blandas med sprit och kryddas.
Kryddat vin har gamla anor och under antiken var malört den vanligaste ingrediensen. 1786 startade modern vermouthtillverkningen i Turin, Italien, med märken som Cinzano och Martini.
Vit vermouth finns både som torr och söt.
Röd och rosa vermouth är alltid söt.
Italiensk vermouth är kraftigare kryddad än fransk och finns i både torr och söt variant, såväl vit som röd.
Fransk vermouth är vanligen vit, torr och milt kryddad. En del lagras på små ekfat utomhus i solen, för att ge vinet en mer sammansatt karaktär.
Vermouth serveras som aperitif eller drinkingrediens.