Sydländsk kanin- eller hargryta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sydländsk kanin- eller hargryta

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Hare hel, flådd

1.0 

st liten

el. kanin

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Paprika röd-gul-grön

4.0 

styck

Kantareller färska

200.0 

gram

Oliver gröna avrunna

10.0 

styck

Marsala starkvin

3.0 

dl

Viltfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten till gryta

2.0 

dl

Olivolja

 

 

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Mjölk

1.0 

dl

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Vinbärsgelé

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas hare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 120 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3199 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 779 gram)

Ingredienser

Visa:

Hare hel, flådd 1.0 st liten 27%

el. kanin 0%

Gul lök 2.0 styck 3%

Paprika röd-gul-grön 4.0 styck 4%

Kantareller färska 200.0 gram 1%

Oliver gröna avrunna 10.0 styck 1%

Marsala starkvin 3.0 dl 9%

Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Vatten till gryta 2.0 dl 0%

Olivolja 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 17%

Mjölk 1.0 dl 2%

Smör normalsaltat 50.0 gram 11%

Vinbärsgelé 2.0 dl 20%

 

Kockskolan:

Så lagas hare > Äts ej

Tillagning (1 tim 45 min )

  1. Stycka haren i 6 bitar (4 ben, 2 rygg) eller fler. Salta och peppra lätt. Skala och skiva lök. Rensa kantareller och paprika. Skär i bitar.
  2. Bryn: Hetta upp matolja i stor gryta eller stekkastrull och bryn harbitarna runt om till fin färg. Lägg sadelbitarna åt sidan.
  3. Bräsera: Tillsätt marsala, fond och ett par centimeter vatten. Lägg på lock och låt småputtra i 30 minuter. Vänd om på köttbitarna. Tillsätt sadeln, oliver, kantareller, lök och paprika. Låt sjuda i ytterligare en halvtimme eller längre, tills köttet är mört (lossar från benen). Tillsätt lite vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Smaka av med kryddor.
  4. Skala och koka under tiden potatis. Mosa och tillsätt lite mjölk, smör och salt.
  5. Servera ur grytan eller värm upp en ugnsfast form i ugnen mot slutet, för att använda som serveringsskål.

Kockens kommentar

En normalstor hare väger urtagen 1,5-3 kilo. Cirka hälften är ben och rens, resten är kött. En liten hare är lagom till 4 portioner (~150 gram/portion tillagad vikt). Läs mer > Klicka på ingrediensen. Problemet vid tillagning av hare är huruvida det är en ung- eller gammelhare och hur väl den mörats. Generellt behöver sadeln med filéer kortats tillagning, bogarna (frambenen) och stekarna (bakbenen) ungefär dubbla tiden. Allra bäst är att spara filéerna till en finare måltid och bara använda bog och stekar till grytan. Läs mer > Så lagas hare.

Passar till

Enkel sallad

Fler recept inom Hare, kanin

Liknande recept som Sydländsk kanin- eller hargryta