Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sydländsk kanin- eller hargryta
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 103
Kcal / portion: 800
GBR (GI) / port: 7
Recept: 3199 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hare hel, flådd 1.0 st liten 27%
el. kanin 0%
Gul lök 2.0 styck 3%
Paprika röd-gul-grön 4.0 styck 4%
Kantareller färska 200.0 gram 1%
Oliver gröna avrunna 10.0 styck 1%
Marsala starkvin 3.0 dl 9%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Vatten till gryta 2.0 dl 0%
Olivolja 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 17%
Mjölk 1.0 dl 2%
Smör normalsaltat 50.0 gram 11%
Vinbärsgelé 2.0 dl 20%
Kockskolan:
Så lagas hare > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 45 min )
- Stycka haren i 6 bitar (4 ben, 2 rygg) eller fler. Salta och peppra lätt. Skala och skiva lök. Rensa kantareller och paprika. Skär i bitar.
- Bryn: Hetta upp matolja i stor gryta eller stekkastrull och bryn harbitarna runt om till fin färg. Lägg sadelbitarna åt sidan.
- Bräsera: Tillsätt marsala, fond och ett par centimeter vatten. Lägg på lock och låt småputtra i 30 minuter. Vänd om på köttbitarna. Tillsätt sadeln, oliver, kantareller, lök och paprika. Låt sjuda i ytterligare en halvtimme eller längre, tills köttet är mört (lossar från benen). Tillsätt lite vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Smaka av med kryddor.
- Skala och koka under tiden potatis. Mosa och tillsätt lite mjölk, smör och salt.
- Servera ur grytan eller värm upp en ugnsfast form i ugnen mot slutet, för att använda som serveringsskål.
Kockens kommentar
En normalstor hare väger urtagen 1,5-3 kilo. Cirka hälften är ben och rens, resten är kött. En liten hare är lagom till 4 portioner (~150 gram/portion tillagad vikt). Läs mer > Klicka på ingrediensen. Problemet vid tillagning av hare är huruvida det är en ung- eller gammelhare och hur väl den mörats. Generellt behöver sadeln med filéer kortats tillagning, bogarna (frambenen) och stekarna (bakbenen) ungefär dubbla tiden. Allra bäst är att spara filéerna till en finare måltid och bara använda bog och stekar till grytan. Läs mer > Så lagas hare.
Passar till
Fler recept inom Hare, kanin
Liknande recept som Sydländsk kanin- eller hargryta
-
Glaserad harfilé med hasselbackspotatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kanin eller hare i ugn
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Harsadel med pommes pailles (höpotatis)
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Harfilé med kantareller och pinjenötssås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sydländsk kanin- eller hargryta
Tid: 1 tim 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Harragu med ingefära i chokladsås
Tid: 2 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan