Latin: Arenga pinata

Engelsk översättning palm sugar

Fransk översättning sucre de paume

Italiensk översättning zucchero della palma

Tysk översättning Palme Zucker

Spansk översättning azúcar de la palma

Grupper inom
Palmsocker:

Kokossocker

Palmsocker är ett sötningsmedel som utvinns från palmträds sav, främst från sockerpalm, kokospalm och palmyra (solfjäderpalm). Saven utvinns och används på liknande sätt oavsett palmsort. I Sverige förekommer mest kokossocker (läs mer > Kokossocker). Renat socker är snarlikt rörsocker.

Produktion: Blomställningen huggs av till en stump och plastdunkar hängs upp för att samla upp saven. Eftersom saven kommer från blomställningen kallas sockret även för coconut blossom sugar (kokosblomsocker). Uppsamlad sav silas för att bli av med flygfän och oönskade partiklar (se filmer via länk nedan). Saven kan också utvinnas genom ett snitt i stammen. Därefter kokas saven helt enkelt ner till en trögflytande sockermassa, eller tills all vätska försvunnit och kristalliserat sig till pulver som siktas. Avslutningsvis torkas sockret ytterligare. Färgen kan vara alltifrån krämbeige till karamellbrun.


SÅ ANVÄNDS PALMSOCKER

Palmsocker används på samma sätt som annat socker. Används mycket i asiatisk, mellanösterns och nordafrikansk matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kokosnötter

Kokossocker

Film: Palmsockerproduktion

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj