Munkfruktsocker

Foto: Farmersalmanac.com Film: Live Well, monkfruit

Munkfruktsocker

(munkfrukt, arahantfrukt, Buddhafrukt, munkfruktsocker)

Latin: Siraitia grosvenorii

Engelsk översättning monkfruit, luo han guo, monk fruit sweetener

Fransk översättning fruit de moine, édulcorant aux fruits de moine

Italiensk översättning frutto del monaco, dolcificante alla frutta del monaco

Tysk översättning Mönchfrucht, Mönchfruchtzucker

Spansk översättning fruta de monje, edulcorante de fruta de monje

Munkfrukt är en art i släkte Siraitia tillhörande familj Gurkväxter (Cucurbitaceae) med ursprung i södra Kina. Alltså släkt med gurka, pumpa, meloner med flera (läs mer > Gurkväxter). I Kina benämnd luo han guo. Namnet "munk" för att munkar odlat frukten alltsedan 1200-talet i Guangxi-provisen i södra Kina. Sällsynt förekommande vild. Förutom i Kina odlas produkten i närliggande länder som Thailand och Vietnam. Det är en klättrande vinrankeväxt som blir 3-5 meter lång. Se film, klicka på "Live Well" under bilden ovan.

Frukten är känd för sin söta frukt ur vilken man extraherar ett kraftfullt sötningsmedel. Den är rund, 5-7 centimeter stor. Färgen är grön med slätt skal. Fruktköttet kan äts färsk, men torkas vanligtvis innan användning varvid frukten blir hård och brun. Traditionellt torkas frukten långsamt i ugnar vilket ger bitter och besk smak förutom sötma. Används som smaksättare av soppa och te eller allmänt som sötningsmedel.

Munkfruktsocker: Frukten innehåller en glykosid benämnd mogrosid (organiskt bundna glukosmolekyler) som ger sötma. Extrakt av ämnet ger ett sötningsmedel som är 250 gånger sötare än vanligt socker (jämför > Steviasocker). Vid industriell framställning rensas fruktköttet från störande smaker till ett rent "socker" enligt en av Procter & Gamble patenterad metod. Sötningsmedlet är godkänt för användning i USA, men än så länge inte av EU som livsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer

Steviasocker

Why monkfruit sweetener?