Belgiska bryssel- och liegevåfflor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pärlsocker

(kristallpärlsocker)

Engelsk översättning crushed loaf sugar

Fransk översättning sucre en grains, sucre perlé, perles de sucre

Italiensk översättning zucchero perlato

Tysk översättning Hagelzucker

Spansk översättning azúcar granulado

Pärlsocker är vitt socker som pressats samman, krossats och siktats till önskvärd pärlstorlek.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
  • Smak: Mycket sött. Smakar likadant som vanligt vitt socker. Sötman blir mer påtaglig tack vare koncentrationen. 
  • Alternativ vara: Annat socker.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
  • Jämförpris: Mycket lågt, cirka 25 kr per kilo (strösocker cirka 10-15 kr per kilo). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Kristallpärlsocker är en variant av pärlsocker tillverkat av ren sakaros (socker­saft) pressad till önskad pärlstorlek. Detta socker är lätt genom­skinligt, medan vanligt pärlsocker är snövitt.


SÅ ANVÄNDS PÄRLSOCKER


Pärlsocker används främst för dekorering av bakverk och konfektyrer när man vill ha "knastrigare", smakrikare effekt och vid framställning av konfektyrer.

Kristallpärlsocker: Används på samma sätt, men kristallerna löser sig långsammare än vanligt pärlsocker, smälter inte vid normal bakvärme. De klibbar inte ihop och rinner lätt, samt tål maskinell hantering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Om socker

Om prisjämförelser

Danisco

Recept med Pärlsocker

Det finns 35 recept med Pärlsocker