Äggkringlor
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 421
Kcal / portion: 63
GBR (GI) / port: 2
Recept: 2844 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 22%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör el. margarin 150.0 gram 38%
Äggula 4.0 styck 7%
Florsocker 1.0 dl 9%
Vetemjöl 4.5 dl 33%
Trådsil > Äts ej
Garnering:
Äggvita 2.0 styck 1%
Pärlsocker 1.0 dl 11%
Kockskolan:
Värma i vattenbad > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Rumstemperera matfettet. Dela gulor från vitan.
- Hårdkoka hälften av äggulorna i skål stående i vattenbad, 8-10 minuter (läs mer > Koka i vattenbad). Alternativt 1 minut i mikro på full effekt. Låt kallna. Passera (mosa) dem i en trådsil.
- Deg: Blanda kokta gulor med råa. Tillsätt socker och matfett. Rör om till pösigt. Blanda med mjöl till en jämn deg.
- Forma: Rulla degen på mjölat bakbord till smala strängar (0,5-1 cm) cirka 20 cm långa. Forma till kringlor (se kommentar). Lägg över på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
- Garnera: Vispa upp äggvita med en gaffel. Pensla bakverken och strö över florsocker.
- Grädda mitt i ugn till svagt guldgul färg i cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna, helst på galler.
- Förvaras 2-3 veckor i burk. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Kringlor bakas också av vetebrödsdeg, till exempel tyska Pretzel eller svenska Södertäljekringlor. Se recept via länkar nedan.Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om kringlor.
Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Äggkringlor
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan