
Foto: Film: El*Ke, Vanillekipferln
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 519

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3352 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 34%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 250.0 gram 26%
eller 2.0 dl %
Pudersocker 80.0 gram 10%
eller 1.3 dl %
Smör kallt 200.0 gram 43%
Sötmandel mald 100.0 gram 18%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Garnering:
Florsocker 1.0 msk 1%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om småkakor > Äts ej
Om gifflar, croissant > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "El*Ke" under bilden.
- Mal eller finhacka mandel eller hasselnötter. Skär kallt smör i kuber.
- Deg: Blanda mjöl och socker. Tillsätt smör och blanda till en jämn slät deg. Det underlättar att skära med kniv inledningsvis som i filmen. Forma till en rund boll, plasta in och lägg i kylskåpet i 1 timme.
- Förvärm ugnen på 175ºC.
- Forma: Rulla degen till en smal korv (~3 cm tjock). Skär i centimetertjocka skivor som halveras. Rulla dem till små bollar. Rulla ut dem mellan händerna till en sträng. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och forma till en halvmåne.
- Grädda i 13-14 minuter. Ta ut och pudra med florsocker blandat med vaniljsocker.
Kockens kommentar
Kipferl är egentligen detsamma som gifflar, men ibland namnges också bakverk med halvmåneform kipfel (läs mer > Om gifflar, croissant). Vanillekipferln ("vaniljgifflar") motsvarar vad vi i Sverige kalla mandelhorn eller mandelkakor. En variant av kringlor (läs mer > Om kringlor). Klassiskt småbröd till jul.Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan