Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 395

Kcal / portion: 200

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4789 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 21%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 125.0 gram 19%
Mellangrädde 2.0 dl 11%
Strösocker 0.8 dl 6%
Salt 1.0 krm 0%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 8.0 dl 35%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 14%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 8%
Garnering:
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Pärlsocker 0.5 dl 3%
Kockskolan:
Om gifflar, croissant > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Smält smör. Tillsätt grädde. Låt bli fingervarmt, 37°C.
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt gräddsmöret. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och ägg. Rör ner mjöl lite i taget till en fast deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Blanda ihop smör och mandelmassa till fyllningen.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela degen bitar. Kavla ut varje del. Skär i 8 trekanter.
- Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop från basen. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C. Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen 6-8 minuter till fin färg.
- Låt svalna innan servering.
Kockens kommentar
Tips! Lägg i lite choklad med fyllningen för en varierad smak.
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Mandelgifflar
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan