Engelsk översättning syrup

Fransk översättning sirop

Italiensk översättning sciroppo di zucchero

Tysk översättning Sirup

Spansk översättning sirope

Sirap (fr. sirup) är en "koncentrerad, mycket tjock­flytande socker­lösning", en biprodukt vid framställning av torrsocker. "Sirap" på engelska, franska, tyska med flera språk kan också avse en tunn sockerlösning (läs mer > Om drinksmaksättare). Sirap kan framställas från sockerrör, sockerbetor, majs, lönnsav, agave, kokos, ris, mandel med mera (se högerkolumnen) och förekommer i olika färger med skiftande smak, även om råvaran är densamma.

Historia: Sirap omtalades i Sverige mot slutet av 1400-talet, och avsåg då en simmig sockerlag, som användes till konfekt, efterrätter och drycker.

  • Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
  • Smak: All sirap är mycket söt. Ju mörkare sirapen är, desto smakrikare.
  • Alternativ vara: Honung, socker.
  • Försäljning: Standard i Sverige är vit, ljus och mörk sirap tillverkad av betsocker. Det finns också ekologisk ljus sirap, cane syrup och glukossirap. Lönnsirap hittar man också i de flesta butiker. För bagerinäringen finns speciella varianter.
  • Förvaras i rumstemperatur, ej i kylskåp för att den då kan kristallisera sig (bli sockergrynig). Längre lagring i högre temperatur kan medföra mörkare färg. Lagring över 50°C ska undvikas.

Näring: Sirap består av socker (sackaros) varav en del brutits ner till glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet runt 80% garanterar lång hållbarhetstid.


SÅ ANVÄNDS SIRAP

Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, till matbröd, kaffebröd och småkakor. Sirap har positiv inverkan på jäsningen och har god vattenhållande förmåga, vilket hjälper till att behålla fuktigheten i bakverk. Sirap nvänds också till konfektyrer som lakrits, kola, karameller, i glass och andra mejeriprodukter, som smaksättare i desserter, marinader, såser och dressing.

Melass används ibland motsvarande brunsocker till exempel i bakverk. I övrigt som djurfoder, vid framställning av rom och whisky, bagerijäst och som smak- och färgsättare av mörk sirap.

Sirapsbröd: Tillsätt 2 msk sirap per en 1/2 liter degvätska vilket ger ett gott bröd. Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01

Läs mer

Om brödbakning matbröd

Om finbrödsbakning, konditori

Om drinksmaksättare

Recept med Sirap

Det finns 174 recept med Sirap