Vattgröt, vattengröt

Foto: Fröa Konstnärliga Teater *

Vattgröt, vattengröt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Rågmjöl fullkorn

3.0 

dl

Vatten

9.0 

dl

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Lingonsylt konserverad

4.0 

dl

Sirap

 

 

Blåbär färska

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 305

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1219 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 381 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl fullkorn 3.0 dl 44%

Vatten 9.0 dl 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Lingonsylt konserverad 4.0 dl 56%

Sirap 0%

Blåbär färska 0%

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Koka upp vatten med lite salt.
  2. Mjölet tillsättes lite i taget under kraftig vispning.
  3. Gröten får under omrörning sjuda på svag värme i 5-10 minuter.
  4. Vispa upp gröten innan servering. Serveras på klassiskt vis med mjölk och "krösamos" (mosade råa lingon).

Kockens kommentar

Vattgröt är klassiskt fattigmansfrukost av rågmjöl och vatten smaksatt med lite salt. Gröten kunde också kokas med utspädd lingonsaft i stället för vatten för att piffa till det något i fattigstugan. Klassiskt är också att smaksätta med sirap eller honung. Blåbär är ett alternativ som kan blandas i gröten mot slutet av koktiden. Läs mer > Om gröt.

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Vattgröt, vattengröt