Röd- & grön hushållsfärg (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sockerkulörer

(karamellfärg, hushållsfärg)

Sockerkulör (karamellfärg) är en livsmedelsfärg som framställs genom uppvärmning av olika sockerarter. Produkten har en karaktäristisk doft av bränt socker och har lätt bitter smak. Färgen varierar från blekgult till mörkt brun. Processen kallas karamellisering (se > Karamellisering). Det finns olika varianter av industriellt framställda sockerkulörer (se > E150a, E150b, E150c, E150d). Sockerkulörer är vanligt förekommande som färgämne och som tillsats i livsmedel, bl.a. i läskedrycker, öl, många spritdrycker, mörkt bröd, kakor, soppor, såser, krämer, färdigmat och konfektyrer.

Matlagnings"soja" är inte någon soja utan en svart sockerkulör som används till att färga mat. Läs mer > Matlagningsoja.

Pastafärg (e.g. färgpasta) är högkoncentrerad livsmedelsfärg i pastaform som är en mycket dryg färgsättning och gör att man lätt kan dosera till rätt färgnyans. Ta lite färg på en tandpetare och stick ner den i det som skall färgas. När degen/varan knådas eller blandas fördelas färgen. Ta en ny tandpete varje gång för att bevara färgens hållbarhet. Pastafärger innehåller också en rad E-nummer som E102, E104, E110, E122, E124, E129, E133, E153, E422, E551 m.fl.

Hälsa: Var sparsam med användning av färger i synnerhet till barn. Läs mer > Färgtillsatser.

Läs mer

E150c Sockerkulör ammoniakprocessen

E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen

E150a Sockerkulör

E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen

Karamellisering

Färgtillsatser

Matlagningssoja

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Sockerkulörer

Det finns 33 recept med Sockerkulörer