Mintgelé
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 168
Kcal / portion: 214
GBR (GI) / port: 13
Recept: 5135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äpplen syrliga till gelé 1.0 kilo 5%
Vatten 1.5 liter 0%
Strösocker 1.2 kilo 95%
Mynta färsk 2.0 krukor 1%
Tillval:
Gelésocker 0%
Kockskolan:
Om gelé > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Silduk > Äts ej
Såll > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Koka: Grovskär äpplen med skal och kärnhus i bitar. Koka upp med vatten. Låt sjuda under lock till mosig massa i upp till en timme.
- Sila: Häll upp i silduksställning (läs mer > Silduk). I brist på sådan kan finmaskigt såll användas. Låt självrinna i 3 timmar eller över natt ner i en bunke. Pressa inte massan i silen. Rengör kastrullen.
- Gelé: Mät upp saftmängd och blanda den med socker i kastrull, cirka 1 dl per deciliter avrunnen saft. Man kan ta mer eller mindre socker, mer ökar hållbarheten. Koka upp och rör om så att sockret löses upp. Koka soppan häftigt på hög värme cirka 30 minuter utan att röra om. Ställ åt sidan.
- Geléprov: För att kontrollera geléförmågan bör man göra ett pektinprov (klicka på pektinprov i ingredienslistan).
- Färg: Önskas skarp grön färg tillsätts några droppar grön karamellfärg.
- Mynta: Repa av och hacka myntablad. Förväll dem hastigt i kokhett vatten. Skölj i kallt vatten. Låt rinna av och tillsätt detta i gelésoppan.
- Häll upp i väl rengjorda varma glasburkar (så att glaset inte spricker). Häll upp till kanten och förslut genast. Låt svalna och ställ i kylskåp.
Kockens kommentar
Mintgelé eller mintsås är klassiskt tillbehör till lammkött i Storbritannien. Läs mer > Om gelé.Snabb engelsk mintgelé kan tillredas av mynta, vatten, gelésocker och citronjuice (utan äpple). Färgsätts med karamellfärg. Kocka upp vatten med hackad mynta. Ställ åt sidan i 10 minuter. Tillsätt socker, samma antal deciliter som vatten. Koka häftigt i 10 minuter.
Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤
Liknande recept som Mintgelé
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rönnbärsgelé
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Mintgelé
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pärongelé
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Konserverad äppelmos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan