Lägg till ingredienser

Antal dl: 24

Äpplen syrliga till gelé

1.0 

kilo

Vatten

1.5 

liter

Strösocker

1.2 

kilo

Mynta färsk

2.0 

krukor

 

Tillval:

 

Karamellfärg grön

 

 

Pektin (pulver)

 

 

Gelésocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gelé >

 

 

Pektinprov >

 

 

Silduk >

 

 

Såll >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 214

GBR (GI) / port: 13

Recept: 5135 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 127 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpplen syrliga till gelé 1.0 kilo 5%

Vatten 1.5 liter 0%

Strösocker 1.2 kilo 95%

Mynta färsk 2.0 krukor 1%

 

Tillval:

Karamellfärg grön 0%

Pektin (pulver) %

Gelésocker 0%

 

Kockskolan:

Om gelé > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Silduk > Äts ej

Såll > Äts ej

Tillagning

  1. Koka: Grovskär äpplen med skal och kärnhus i bitar. Koka upp med vatten. Låt sjuda under lock till mosig massa i upp till en timme.
  2. Sila: Häll upp i silduksställning (läs mer > Silduk). I brist på sådan kan finmaskigt såll användas. Låt självrinna i 3 timmar eller över natt ner i en bunke. Pressa inte massan i silen. Rengör kastrullen.
  3. Gelé: Mät upp saftmängd och blanda den med socker i kastrull, cirka 1 dl per deciliter avrunnen saft. Man kan ta mer eller mindre socker, mer ökar hållbarheten. Koka upp och rör om så att sockret löses upp. Koka soppan häftigt på hög värme cirka 30 minuter utan att röra om. Ställ åt sidan.
  4. Geléprov: För att kontrollera geléförmågan bör man göra ett pektinprov (klicka på pektinprov i ingredienslistan).
  5. Färg: Önskas skarp grön färg tillsätts några droppar grön karamellfärg.
  6. Mynta: Repa av och hacka myntablad. Förväll dem hastigt i kokhett vatten. Skölj i kallt vatten. Låt rinna av och tillsätt detta i gelésoppan.
  7. Häll upp i väl rengjorda varma glasburkar (så att glaset inte spricker). Häll upp till kanten och förslut genast. Låt svalna och ställ i kylskåp.

Kockens kommentar

Mintgelé eller mintsås är klassiskt tillbehör till lammkött i Storbritannien. Läs mer > Om gelé.

Snabb engelsk mintgelé kan tillredas av mynta, vatten, gelésocker och citronjuice (utan äpple). Färgsätts med karamellfärg. Kocka upp vatten med hackad mynta. Ställ åt sidan i 10 minuter. Tillsätt socker, samma antal deciliter som vatten. Koka häftigt i 10 minuter.

Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Mintgelé