Fiskgelé till fiskaladåb och garnering

Foto: Film: Favorite recipes, jellied fish

Fiskgelé till fiskaladåb och garnering

Lägg till ingredienser

Antal dl: 1

Enkel fiskgelé:

 

Fiskspad från kok

5.0 

dl

Gelatinblad

9.0 

styck

Äggvita

 

 

Vitt vin

1.0 

msk

Ättika 12%

1.5 

tsk

Salt och vitpeppar

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

Persilja

 

 

 

Fin fiskgelé:

 

Rester vitfisk, ben, huvud

1.0 

kilo

Gul lök

2.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Svamprester

150.0 

gram

Bouquet garni

1.0 

sats

Salt och vitpeppar

 

 

Vatten

2.0 

liter

 

Till klarning:

 

Torrt vitt vin

1.0 

dl

Vitling filé

2.0 

styck

Äggvita

2.0 

st stora

 

Smaksättningsalternativ:

 

Mousserat vin

 

 

Sherry

 

 

Rött vin

 

 

 

Kockskolan:

 

Om fondgelé >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 0

Kcal / portion: 0

GBR (GI) / port: 0

Recept: 0 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 2000 gram)

Ingredienser

Visa:
Enkel fiskgelé:

Fiskspad från kok 5.0 dl Äts ej

Gelatinblad 9.0 styck Äts ej

Äggvita Äts ej

Vitt vin 1.0 msk Äts ej

Ättika 12% 1.5 tsk Äts ej

Salt och vitpeppar Äts ej

Kajennpepparpulver Äts ej

Persilja Äts ej

 

Fin fiskgelé:

Rester vitfisk, ben, huvud 1.0 kilo Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Morot 2.0 styck Äts ej

Svamprester 150.0 gram Äts ej

Bouquet garni 1.0 sats Äts ej

Salt och vitpeppar %

Vatten 2.0 liter %

 

Till klarning:

Torrt vitt vin 1.0 dl Äts ej

Vitling filé 2.0 styck Äts ej

Äggvita 2.0 st stora Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Mousserat vin %

Sherry %

Rött vin %

 

Kockskolan:

Om fondgelé > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Favorite" under bilden ovan. 

Enkel fiskgele (enligt Vårt Hems Stora Kokbok 1933)

  1. Blötlägg gelatinblad 5 minuter i kallt vatten.
  2. Lös upp gelatinet i ljummet fiskspad.
  3. Tillsätt äggvita lätt slagen till skum och hackad persilja om detta önskas.
  4. Låt koka några minuter under omrörning. Ta av från plattan och låt vila några minuter.
  5. Sila spadet genom silduk som vridits ur i hett vatten.
  6. Avsmaka: Gelén avsmakas nu ganska starkt med vin och kryddor, "då man får beräkna att smaken blir mindre framträdande på det kalla geleet".

Fin smakrik fiskgelé
(enligt Laurosse Gastronomic)

  1. Koka: Lägg fiskräster, gul lök och morot skuret i bitar, svamp och en stor bouquet garni (kryddbukett, klicka på ingrediensen) i en stor kastrull. Tillsätt vatten och vin (rött till laxgelé). Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 30 minuter.
  2. Sila fiskspadet ner i ren kastrull och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Smaka av. 
  3. Lös upp gelatinblad i lite ljummet vatten, 6-12 stycken beroende på hur stabil gelé som önskas.
  4. Klarning: Hacka vitlingsfiléerna och blanda dem med gelatin och äggvita.
  5. Tillsätt fiskblandningen i det silade spadet. Koka upp under konstant omrörning. När det kokar får det sjuda på svag värme i 30 minuter. Sila koket genom silduk. 
  6. Smaksätt spadet med champagne eller sherry. 
  7. Stelning: För stelning ställs spadet (eller aladåb) i kylskåpet flera timmar, helst över natt. Rör inte lagen under stelning, den är känslig för stötar. Fiskgelé kan sparas flera dagar i kylen eller frysas.

Kockens kommentar

Fiskfonden på bilden har inte klarats. Fond och aladåb tillagas med fördel dagen innan servering för att konstatera om spadet geleat sig väl. Om inte kan extra vatten eller gelatin tillsättas i uppkokt spad.

Fiskgelé används till aladåber främst på fet fisk som lax, ål och strömming (se recept > Laxaladåb). Används också till fisksåser och som smakrikt kokspad till fisk. Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Fondgelé: Kött- och fiskgelé är så kallade fondgeléer. Till skillnad från frukt- och bärgeléer är dessa inte söta. Läs mer > Om fondgelé.

Alternativ

Klassisk laxaladåb

Köttgelé

Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Fiskgelé till fiskaladåb och garnering